Van Spaans pandemieziekenhuis naar geldverslindend spookziekenhuis

door admin
Van Spaans pandemieziekenhuis naar geldverslindend spookziekenhuis

Het ziekenhuis is bedoeld om de druk op de reguliere zorg te verlichten tijdens pandemieën en griepgolven. Het zou het eerste in Covid-19 en andere pandemieën gespecialiseerde ziekenhuis van Europa worden. In plaats van honderden patiënten te herbergen zijn twee van de drie paviljoens nu in gebruik als opslagruimte. Het ziekenhuis was het stokpaardje van de regio-president Isabel Díaz Ayuso. In plaats van iets om trots op te zijn is het nu een spookziekenhuis geworden.

Journalisten van de krant El Público brachten een bezoek en merkten dat ze zo binnen konden lopen. Ze werden nergens tegengehouden. Ze konden zo de patiëntenkamers binnenlopen in paviljoen 1 en 2. Dat blijken nu berghokken te zijn voor bedden, stoelen en tafels.

Slechts één van de drie delen waaruit het gebouw bestaat, herbergt patiënten. Terwijl er voor 1.000 patiënten plaats is, zijn er nu 91 opgenomen. Het derde paviljoen bestaat feitelijk alleen uit gangen en panelen.

Minister Escudero van Volksgezondheid heeft deze donderdag bevestigd dat Zendal momenteel 86 patiënten heeft opgenomen in de Functionele Revalidatie Eenheid (URF), naast nog eens vijf die afkomstig zijn van de afdelingen spoedeisende hulp van andere ziekenhuizen. Dat betekent dat bijna 92% van de geplande bedden leeg, niet gemonteerd of zelfs gedemonteerd is.

Alleen in Paviljoen 1 zijn activiteiten. Dit gedeelte is onderverdeeld in zones die elk 18 patiënten kunnen herbergen. Van die zones zijn er vijf geopend. In een van die zones worden patiënten met luchtwegaandoeningen behandeld. 

Zo lijkt het pandemieziekenhuis nu meer op een groot industrieel pakhuis dan op een ziekenhuis voor medische noodgevallen. Het heeft niet eens een eigen gezondheidsteam. Officieel werken er 200 professionals, waarvan 27 vrijwilligers van andere gezondheidscentra en de rest onder contract. Hiervan zijn de meeste afkomstig van het Academisch ziekenhuis La Paz.

Lege paviljoens 2 en 3

Tijdens de wandeling van de journalisten van El Público door het tweede paviljoen troffen zij een somber beeld aan. Gedemonteerde en gestapelde bedden voerden er de boventoon. Niet direct een teken dat die op korte termijn door patiënte bezet zullen worden. Sinds 9 juli vorig jaar is dit gedeelte gesloten, zoals is bevestigd door de CCOO-afgevaardigde in Zendal, Ismael de la Torre.

Oekraïense vluchtelingen en vaccinatiepunt

De gezondheidsdiensten in het ziekenhuis zijn opgericht om degenen te behandelen die tijdens een pandemie getroffen zijn door covid-19. Na de Russische invasie van Oekraïne, nu een jaar geleden, verwelkomde het zelfs Oekraïense vluchtelingen. Het werd ook gebruikt als vaccinatiepunt voor covid- en apenpokken.

Maar op dit moment, zoals El Público de lezers met foto’s toont, is het duidelijk. Er is nauwelijks meubilair. Slechts een paar stoelen tegen een muur. In de grote ruimte is een kleine kamer ingericht om patiënten te vaccineren. Volgens bronnen van het ziekenhuis worden er gemiddeld 100 doses per dag toegediend. 

Bekijk ook: Pandemieziekenhuis Spanje vandaag open maar verre van klaar

De krant El Diario schreef gisteren al dat het de regio 2 miljoen euro per jaar kost om het ziekenhuis te onderhouden. Dat blijkt uit een nieuw contract dat het regionale ministerie van Volksgezondheid heeft afgesloten voor het jaar. In 2022 besteedde de regioregering meer dan 15 miljoen euro aan onderhoud, beveiliging, wasservice, schoonmaak en desinfectie van het ziekenhuis. Een groot deel van deze contracten was niet eens openbaar aanbesteed, maar gewoon aangewezen. En dat bedrag, ondanks dat er gemiddeld slechts 30 patiënten per week werden behandeld. 

Dit vind je misschien ook leuk