Verbieden of legaliseren softdrugs in Spanje?

door admin
Verbieden of legaliseren softdrugs in Spanje?

Vorig jaar zomer proclameerde Pablo Iglesias al dat het gebruik van marihuana niet schadelijker is voor de gezondheid dan het gebruik van alcohol of tabak. Hij vindt het absurd dat je tequila of jenever in een supermarkt kunt kopen, terwijl marihuana nog steeds illegaal is. Volgens hem vormen de gevolgen voor de volksgezondheid van cannabisgebruik niet het grootste probleem, maar de daarmee samenhangende misdaad en uitbuiting.

De geschiedenis bevestigt dat het verbieden van een drug geen garantie biedt op een einde aan het gebruik ervan. Tijdens de Droogleggingswet, die in 1920 in de Verenigde Staten werd uitgevaardigd, bleef alcohol het land binnenkomen, waarna clandestiene clubs en de georganiseerde misdaad zich uitbreidden. Op deze manier werd drank een steeds groter probleem in de openbare orde.

Momenteel hebben in sommige plaatsen in Zuid-Spanje, zoals Algeciras, drugskartels de macht overgenomen van de Guardia Civil en de situatie is alleen maar aan het verslechteren.

Belastingen

Daarnaast zou volgens Iglesias liberalisering een positief effect hebben op de schatkist. Deze ‘enorme winsten’ zouden ten goede kunnen komen aan basisvoorzieningen zoals pensioenen of onderwijs.

Hoewel het moeilijk is om officiële cijfers te geven, wordt geschat dat minstens 11,2% van de Spaanse bevolking tussen de 15 en 65 jaar oud regelmatig verdovende middelen gebruikt (ongeveer 4 miljoen mensen). Met andere woorden, we hebben het over 4.380 ton drugs per jaar, die ongeveer 13 miljard euro aan zwart geld per jaar verplaatsen. Als de softdrugs zou worden gelegaliseerd, zou dit ongeveer 7 miljard euro aan directe of indirecte belastingen kunnen opbrengen.

Kerk

De toestemming om marihuana te verkopen brengt niet alleen belangrijke economische overwegingen, maar ook delicate ethische kwesties met zich mee. Het Vaticaan verwerpt namelijk het gebruik van drugs, ook als het gebruikt wordt om pijn te verlichten. Juist het aspect van de genezende eigenschappen van de marihuana is een van de belangrijkste argumenten die de aanhangers van de afschaffing hanteren. Sommige landen, zoals Argentinië, hebben al de eerste stappen gezet om Cannabis Sativa voor medicinaal gebruik te legaliseren.

Als de softdrugs gelegaliseerd zou worden, zou dit een goed excuus zijn voor de ultraconservatieve groepen om een nieuwe politieke en mediastrijd tegen de regering te beginnen.

De premier van Spanje, Pedro Sánchez, is op de hoogte gebracht van de voordelen van het legaliseren van de softdrugs en heeft het punt op zijn agenda staan, maar voorlopig zal er nog geen uitspraak komen, want ‘Ik heb al genoeg problemen’, aldus Sánchez.

Dit vind je misschien ook leuk