Verhuizen als oplossing om kosten te besparen?

door admin
Verhuizen als oplossing om kosten te besparen?

Op Europees niveau vindt bijna een op de vijf burgers dat verhuizen een manier zou zijn om kosten te besparen. In Spanje gaat het om 43 procent van de burgers die er zo over denken.

De toegenomen kosten voor boodschappen of energie zorgt ervoor dat veel burgers nadenken over hoe ze hun leven het beste kunnen inrichten en waar er nog te bezuinigen valt. Die kostenstijgingen zijn ook van invloed op beslissingen over het kopen van huizen in heel Europa. Dat blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek van makelaarskantoor Remax.

Op Europees niveau is nu bijna een op de vijf van mening dat een verhuizing een manier is om de kosten voor het levensonderhoud te verlagen. Men overweegt dan de aankoop van een kleiner of efficiënter huis of te verhuizen naar een goedkoper gebied. In Spanje is 43% van de ondervraagden van mening dat er op kosten valt te besparen door van huis te veranderen. 

Bekijk ook: Zonder verwarming 20 graden in deze ‘positieve’ Spaanse huizen

Remax Europe heeft huisvestingtrends in Europa na de pandemie in kaart gebracht. Hierin worden de belangrijkste gewoonten van Europeanen in 2022 geanalyseerd. De enquête werd uitgevoerd onder 16.000 burgers uit 22 verschillende Europese landen.

Hieruit kan worden afgeleid dat een op de vier respondenten (25%) overweegt een huis in een ander land te kopen. Een deel overweegt dat om zelf te verhuizen, terwijl het andere deel het ziet als een investering in onroerend goed.

Van degenen die van plan zijn iets te kopen of naar het buitenland te verhuizen kijkt 14,7 procent naar Spanje. Dat zijn dan vooral oudere respondenten. Na Spanje zijn de belangrijkste bestemmingen Engeland (13,4%), Duitsland (13,2%), Italië (13,1%). 12,8% van de ondervraagden zou de sprong naar Noord-Amerika wagen.

Spanjaarden minst bereid om hun land te verlaten

Wat bereidheid om naar het buitenland te verhuizen vallen de volgende landen op: Turkije (43,2%), Malta (40%), Roemenië (35,6%), Slovenië (32,1%) en Zwitserland (32%). In Spanje daarentegen zei bijna driekwart van de nationale respondenten dat ze het land niet zouden verlaten, vergeleken met 66% van het Europese gemiddelde. Volgens de studie bezit 72% van de Spanjaarden een eigen huis, het hoogste percentage van de vijf grootste Europese economieën.

Op zoek naar betere kwaliteit van leven en kansen op werk

De kwaliteit van leven of levensstijl en de beste kansen op werk zijn de belangrijkste redenen waarom mensen naar een ander land verhuizen. Bijna de helft (46%) van degenen die van plan zijn te verhuizen, gelooft dat ze een betere levensstijl zouden hebben in het land van bestemming. Ondertussen zei 29% van de mensen die in het buitenland willen kopen, dat betere kansen op werk een factor zouden zijn bij hun beslissing.

De kosten van levensonderhoud belangrijke factor op Europese vastgoedmarkt

De stijgende kosten van levensonderhoud werken zowel ontmoedigend als juist bevorderend om te verhuizen. Dat geldt voor heel Europa. “Hoewel een aanzienlijk deel van de Europeanen eerder misschien werd afgeschrikt door de kosten van het kopen van een huis en verhuizen, ziet bijna een op de vijf een verhuizing nu als een manier om de rekeningen van huishoudens op middellange tot lange termijn te verlagen. Misschien door een kleiner huis te kopen, naar een goedkoper gebied te gaan of door het kopen van een energiezuiniger huis”, is een van de conclusies van het onderzoek van Remax Europe. Van alle Europeanen zijn Turken, Israëli’s, Portugezen, Welshman en Polen zijn het meest terughoudend om van woning te veranderen.

Veranderen van huis als kostenbesparende maatregel

In Spanje ziet 43% van de ondervraagden het veranderen van huis als een manier om kosten te besparen. Maar ook zijn ze op zoek naar meer ruimte of hun keuze wordt beïnvloed door een wijziging in hun persoonlijke situatie of verandering in levensstijl. Met betrekking tot het laatste motief speelt het verhuizen van een stedelijk gebied naar een landelijk of kustgebied een rol.

Platteland populairder dan stad

Tweederde van de ondervraagde consumenten is tevreden met hun huidige, meestal stedelijke, locatie. Maar bij degenen die wel overwegen te verhuizen, is de voorkeur voor het platteland twee keer zo groot als de voorkeur voor een stad.

Bekijk ook: Vooruitzichten voor de Spaanse huizenmarkt 2022-2023

Voor 36% van de Europeanen is het verlagen van de kosten van levensonderhoud door van het platteland naar de stad te verhuizen een bepalende factor. Dat percentage ligt bovendien hoger in de Zuid-Europese landen. 

“In Turkije, Griekenland en Portugal zegt meer dan de helft van degenen die ervoor kiezen om te wonen op het platteland of naar het platteland te verhuizen, dat de lagere kosten van levensonderhoud hun beslissing hebben beïnvloed. Finnen geven ook steeds meer steden op (46%)”, is een van de resultaten van de enquête.

Bijna kwart van Spanjaarden overweegt verhuizing naar campo of kust

In Spanje overweegt bijna een kwart (23%) te verhuizen naar het platteland of de kust. Dat is iets boven het Europese gemiddelde (21%). In vergelijking met andere Europeanen beschouwen de Spanjaarden een locatie buiten de stad niet alleen als een manier om dichter bij de natuur te zijn (56%), maar zoeken ze ook naar een breder scala aan voordelen. Hieronder meer ruimte om te wonen (51%), een langzamer levenstempo (47%) en lagere kosten van levensonderhoud (43%).

Bekijk ook: De Costa Tropical van Granada, een bestemming in opkomst

Dit vind je misschien ook leuk