Verliest PSOE cruciale zetel na tellen stemmen Spanjaarden in buitenland?

door admin
Verliest PSOE cruciale zetel na tellen stemmen Spanjaarden in buitenland?

De PP wint in regio Madrid een zetel terug op de socialisten. Een cruciale zetel; de PSOE zal nu de partij van Puigdemont nodig hebben om een meerderheid te kunnen vormen.

Bij gebrek aan een officiële bevestiging van de gegevens – die zaterdag bekend gemaakt worden wanneer de notulen van de stemmentelling worden ondertekend – gaat de PSOE uit van de ‘mogelijke verandering’ van een zetel in Madrid. Dezelfde bronnen benadrukken dat ‘het niets verandert aan de situatie om meerderheden te vormen “’en het aan Junts is om te beslissen of de partij ‘de krachten bundelt met PP en Vox en de deur opent naar een rechtse regering met extreem rechts of zich aansluit bij de andere politieke krachten om dit te voorkomen’.

In totaal brachten meer dan 230.000 mensen hun stem uit, 10% van de totale volkstelling. Geen enorm aantal, maar het ligt wel hoger dan dat van de afgelopen jaren. In totaal staan er 9 afgevaardigden op het spel, wat de parlementaire meerderheden van 23 juli zou kunnen veranderen.

De PP lijkt nu op 137 zetels te staan (een meer dan direct na de verkiezingen) tegen 121 van de PSOE:. PP en Vox – zolang ze Coalición Canaria en UPN in het blok opnemen. Rechts komt daarmee op 172 zetels uit. Het linkse blok, PSOE, Sumar, ERC, PNV, EH Bildu en BNG op 171. Daarom zou het voor de socialisten niet langer voldoende zijn om de onthouding van de zeven parlementsleden van Junts te hebben bij een toekomstige investituur van Pedro Sánchez, maar ze zouden het ‘ja’ nodig hebben van ten minste een aantal van die parlementsleden van de Catalaanse partij.

Bronnen binnen de PSOE-leiding hebben uitgelegd dat, ‘bij gebrek aan officiële bevestiging, de mogelijke verandering van een zetel in Madrid als gevolg van de hertelling van de CERA-stemmen niets verandert aan de situatie voor het vormen van meerderheden: Junts zal moeten beslissen of de partij zich aansluit bij PP en Vox en de deur openzet voor een rechtse regering met extreemrechts of zich aansluit bij de rest van de politieke krachten’.

Geen veranderingen in andere betwiste gebieden

In de rest van de kiesdistricten heeft de stem van Spanjaarden die in het buitenland wonen de verdeling van de nieuwe afgevaardigden niet veranderd. In Cantabrië was nog wat twijfel, waar vrijdagmiddag is de verdeling van de zetels bevestigd. De PP kreeg niet de benodigde CERA stemmen om een zetel van Vox af te snoepen.

Er waren ook twijfels in de kiesdistricten Girona en Tarragona. In de eerste kwam de PP net 363 stemmen te kort om een zetel te winnen van Junts, Bij de hertelling die deze vrijdag werd uitgevoerd, kreeg Junts 336 stemmen van inwoners in het buitenland en de PP 275, wat niet genoeg was om de betwiste zetel te winnen. In Tarragona was het de PSC die een zetel kon afsnoepen van Junts. Er was in de voorlopige telling slechts een verschil 1.298 stemmen, maar ook daar zijn er geen wijzigingen in de zetelverdeling in het Congres.

In Baskenland heeft de PSE-EE gewonnen in Bizkaia, Alava en Gipuzkoa onder kiezers in het buitenland, meldt Iker Rioja. Maar ook deze cijfers veranderen niets aan de al bekende zetelverdeling daar, in tegenstelling tot vier jaar geleden, toen deze telling één zetel opleverde voor de PP, of de regionale verkiezingen, toen PP en Cuidadanos opnieuw één vertegenwoordiger in het Baskische parlement wonnen. 

Dit vind je misschien ook leuk