Verrassend dierlijk bezoek in centrum van Noord-Spaanse stad

door admin
Verrassend dierlijk bezoek in centrum van Noord-Spaanse stad

Een bruine beer scharrelde namelijk midden in de nacht door de straten van de stad. Het komt wel vaker voor dat beren op zoek gaan naar voedsel in bewoonde gebieden, maar dat zijn meestal kleine, deels verlaten dorpen. Tot nu toe wagen ze zich nog niet in grotere steden zoals Ponferrada met 65.000 inwoners. 

Bekijk ook: Minstens 70 beren leven in de Pyreneeën en Andorra

Enkele taxichauffeurs die op klanten wachtten, zagen de beer voor het eerst om 3.20 uur en waarschuwden de politie. Die heeft het dier vervolgens begeleid naar de rand van Ponferrada en naar het gebied rond de rivier de Sil. Van daaruit is het dier vermoedelijk teruggekeerd naar de Monte de Pajariel, even ten zuiden van de stad.

De bruine beer (oso pardo) is een beschermde diersoort in Spanje en op basis van de Habitatrichtlijn een prioriteit in de Europese Unie.

Eerste keer dat een beer zich laat zien in zo’n grote stad

Degenen die de beer hebben gezien, waren zeer verrast dat dit in zo’n relatief gote stad gebeurde. Ook in de bergen van de iets noordelijker gelegen regio Asturië begeven beren zich wel eens in de bewoonde wereld, maar dat zijn incidenten en gebeurt doorgaans in kleine dorpen of gehuchten. De lokale politie en de stichting Oso Pardo verklaarden in de krant El País dat het de eerste keer is dat een exemplaar van deze kenmerken is gezien in een gemeente zo groot als Ponferrada.

“Tío, un oso!”

Een taxichauffeur nam verbijsterd een video op waarin de bruine beer te zien is. Het dier rende over straat, langs geparkeerde auto’s, vuilniscontainers, over zebrapaden en passeerde voordeuren. “Tío, un oso!” (man, een beer!) hoor je de chauffeur zeggen aan het begin van zijn video. Aan het einde verzucht hij nog: “Qué grande!” (wat groot). De beer is zelfs door andere taxichauffeurs gesignaleerd op het Plaza de Lazúrtegui in het centrum van de stad.

Lees ook: Groep wandelaars in Spanje verrast door bruine beer

De politie heeft de stichting Oso Pardo en de milieuafdeling van de Junta de Castilla y León op de hoogte gebracht van het bijzondere incident. In deze regio is het gewoner een kudde wilde zwijnen in de bebouwde kom te zien scharrelen op zoek naar voedsel of afval, dan dat beren steden naderen op zoek naar bijenkorven of fruitbomen.

“Enorm verrassend, enorm uitzonderlijk”

Guillermo Palomero, voorzitter van de stichting Oso Pardo, vraagt ​​om matigheid. “Het is enorm verrassend, enorm uitzonderlijk”, benadrukt de expert, die toegeeft dat deze dieren van tijd tot tijd naar “bijna onbewoonde dorpen gaan die in de buurt van de bossen liggen op zoek naar afval in containers”, maar het is zeer ongebruikelijk “dat ze door een grote stad als Ponferrada lopen”.

Genoeg voedsel in de bergen

Experts vermoeden dat het dier mogelijk gedesoriënteerd is geraakt bij de verplaatsing van de ene berenhabitat naar de andere. In de regio van Ponferrada zijn verschillende gebieden waar beren leven. Inwoners van Ponferrada hoeven zich volgens Palomero geen zorgen te maken aangezien het om een ongebruikelijk incident gaat. Wel zullen onderzoekers een follow-up toepassen om te bepalen of er eventueel andere factoren zijn die tot dit specifieke bezoek hebben geleid.

Dat de beer naar de stad moest voor zijn voedsel wordt uitgesloten, aangezien er op dit moment voldoende eikels te vinden zijn van kurk- en steeneiken. Vruchten die de beren eten om een voorraad vet aan te leggen voordat ze in winterslaap gaan. 

https://inspanje.nl/algemeen/18199/groep-wandelaars-in-spanje-verrast-door-bruine-beer/

Dit vind je misschien ook leuk