Verrassend: Dit is het meest bosrijke gebied van Spanje

door admin
Laguna Negra bosrijke gebied

Denkend aan de meest bosrijke gebieden van Spanje, zullen vooral regio’s zoals Galicië, Asturië of de Pyreneeën in gedachten komen. Toch ligt, tegen alle verwachtingen in, een van de groenste gebieden van het land heel ergens anders.

Spanje is een van de groenste landen in Europa en heeft de op twee na grootste bosoppervlakte van de Europese Unie, na Zweden en Finland. Ongeveer 36,3% van het Spaanse grondgebied, wat neerkomt op 18,4 miljoen hectare, is bedekt met bossen​. Sinds 1990 is de bosoppervlakte in Spanje aanzienlijk toegenomen. In 1990 was ongeveer 27,65% van het Spaanse grondgebied bedekt met bossen, terwijl dit in 2018 gestegen is naar 36,91%​​. Deze toename is te danken aan onder meer herbeplantingsprogramma’s en de afname van landbouwactiviteiten, waardoor meer land beschikbaar is gekomen voor bosgroei​​.

Lees ook: Deze boom bezorgt Spanje kopzorgen

Regionale verspreiding bosrijke gebieden

Spanje’s bossen zijn zeer divers en bestaan uit verschillende soorten, waaronder eiken, pijnbomen, eucalyptussen en beuken.  De bosrijke gebieden zijn ongelijk verdeeld over het land. De noordelijke regio’s zoals Galicië, het Baskenland en Catalonië hebben een hoog percentage bosbedekking. Meer dan 50% van hun oppervlak is bedekt met bossen. Aan de andere kant hebben regio’s zoals Murcia en de Canarische Eilanden aanzienlijk minder bos, met respectievelijk slechts 27% en 18% van hun oppervlakte bedekt​.

Wat is het meest bosrijke gebied van Spanje?

Het groenste gebied van Spanje ligt in de provincie Soria in de autonome gemeenschap Castilla y León. Vooral de gebieden rond de Laguna Negra, de Sierra de Urbión, de Monte de Valonsadero en de Moncayo hier zijn uiterst groen. Soria heeft bijna 7.000 bomen per inwoner, wat het tot een van de meest beboste provincies van Spanje maakt. Volgens het Nationale Statistiekbureau INE beslaat de provincie 10.306 km², waarvan 620.831 hectare bos is. Dat is goed voor 60,2% van het totale oppervlak.

De Laguna Negra

De Laguna Negra ligt in het Parque Natural de la Laguna Negra y los Circos Glaciares de Urbión. Een gebied vol dichte bossen van pijnbomen, beuken en eiken, die een indrukwekkend gletsjermeer omringen. Op een hoogte van 1.753 meter staat de Laguna Negra bekend om zijn donkere wateren waarin de omringende bossen en bergpieken worden weerspiegeld.

Een uniek ecosysteem

Het gebied rond de Laguna Negra biedt niet alleen een prachtig landschap, maar ook een rijke biodiversiteit. De bossen herbergen een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder soorten zoals de grove den, berk en hulst. Het is ook de thuisbasis van vele dieren, zoals de arend, uil, vos en ree, en kleinere soorten zoals de marter en de grijze slaapmuis.

Soria heeft een uitgebreide bosrijke omgeving die bijdraagt aan haar status als een van de groenste regio’s van Spanje. De bossen strekken zich uit over verschillende natuurparken en reservaten, zoals het Parque Natural del Cañón del Río Lobos, de Sierra de Cebollera en de Moncayo, de hoogste piek van het Iberisch Systeem met 2314 meter hoogte.

Waarom is Soria zo groen?

Het klimaat van Soria, met koude winters en milde zomers, samen met de ligging op de Spaanse hoogvlakte, zorgt voor ideale omstandigheden voor een weelderige vegetatie. De neerslag, hoewel niet zo overvloedig als in Galicië en Asturië, is voldoende om het landschap het grootste deel van het jaar groen te houden. De bergachtige geografie met valleien en rivieren draagt bij aan de nodige vochtigheid voor de plantengroei. Het beheer van het groene landschap is in handen van lokale autoriteiten die samenwerken met inwoners van Soria. Er is veel aandacht voor behoud en regeneratie van de bossen. Daarbij wordt duurzaam toerisme bevorderd om deze natuurlijke ruimtes te behouden.

Lees ook: De mooiste Spaanse bossen

Dit vind je misschien ook leuk