Vier lynxen geboren in bergen van Toledo in Spanje

door admin
Vier lynxen geboren in bergen van Toledo in Spanje

De moeder van de welpjes in Toledo heet Nenúfar en de vader is vermoedelijk het eenjarige mannetje Mazapán. ‘Met de lente komen er nieuwe welpjes van de Iberische lynx die in vrijheid zijn geboren in de Montes de Toledo. In de video spelen de vier nieuwe nakomelingen gelukkig met hun moeder, Nenúfar. Zij heeft zich in dezelfde zone gevestigd waar ook Mazapán verblijft, het een jaar oudere mannetje met de Toledaanse naam’, zo is te lezen op de Twitterpagina van de minister, waar ook de video van de spelende welpjes is te zien.

Iberische lynxen in Spanje

De lynx (Lynx pardinus) was bijna uitgestorven in Spanje, maar werd gered mede dankzij het project Life en de terugplaatsing in de natuur van in gevangenschap geboren lynxen, waar zij via een halsband met gps door onderzoekers gevolgd en geobserveerd kunnen worden. Volgens de laatste telling uit 2017 leven er nu ruim 547 lynxen in Spanje. 

LIFE Iberlince werkt al sinds 2011 in samenwerking met onder meer het Wereld Natuur Fonds aan het herstel van de Iberische lynxen populaties in hun historische habitat in Spanje en Portugal. Regelmatig worden in gevangenschap geboren lynxen uitgezet in het wild, waardoor de eens meest bedreigde katachtige ter wereld nu weer redelijke aantallen telt in zowel Spanje als Portugal. 

Dit vind je misschien ook leuk