Door het overheidsproject Herstel verlaten dorpen van de Spaanse overheid, worden in heel Spanje veel leeggelopen dorpen opgeknapt. Het resultaat is vaak zeer de moeite waard.
Onteigend dorp Granadilla
In 1955 moesten alle inwoners dit dorp in de Extremadura verlaten omdat het hele gebied onder water kwam te staan door de bouw van een stuwdam. Momenteel is het middeleeuwse dorp een eenzaam eiland middenin het stuwmeer Gabriel y Galán. Het is slechts bereikbaar via één kaarsrechte kilometerlange weg door desolaat gebied. Na restauratiewerkzaamheden is Granadilla in 1980 uitgeroepen tot historisch-artistiek centrum. De middeleeuwse huizen zijn in vrolijke kleuren geschilderd en het uitzicht vanuit de toren van het gerestaureerde kasteel is weids en onwerkelijk. Almodóvar maakte hier voor zijn film Átame (1990) opnames.
Werknemersdorp El Alamín
In 1957 liet graaf Ruiseñada het dorp El Alamín (Madrid) bouwen om zijn werknemers te huisvesten. Het dorp telt maar een paar straten met 40 huisjes voor kleine gezinnen en 2 voor grotere families. De bewoners mochten er gratis wonen en betaalden alleen voor elektra een klein bedrag. In 1996 verlieten de laatsten van de ooit 150 inwoners het dorp en sindsdien ligt het er verlaten bij.
Concentratiekamp bij Belchite
Het dorp Belchite (Aragón) was ooit een architectonisch juweeltje met paleizen uit de renaissance, kerken, kapelletjes en tempels. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd het gebombardeerd en kwamen er 6.000 mensen om. Franco verordende dat het in puin geschoten dorp een oorlogsmonument werd. Tussen 1940 en 1945 liet hij een nieuw Belchite bouwen door gevangenen uit een concentratiekamp in de buurt. Pas in 1946 verhuisden de laatste inwoners van het oude Belchite naar het nieuwe Belchite.
Spookstad Esco
Ook het dorpje Esco (Aragón) werd de dupe van de komst van een stuwmeer. In de jaren zestig liep de landbouwgrond rond het dorp onder water en verlieten bijna alle inwoners het dorp. Een handjevol inwoners weigerden het dorp, dat zelf niet onder water staat, te verlaten.
Pelgrimsroute door Espinosos de Compludo
Het dorp Espinosos de Compludo (León) liep steeds verder leeg, totdat het in 1996 nieuw leven ingeblazen kreeg door een initiatief van buurtbewoners. Inmiddels is het een bruisende en een drukbezochte plaats op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De San Miguelkerk uit de 12e eeuw met zijn altaar uit de 17e eeuw zijn zeker een bezoekje waard.