Villarreal CF: de gele onderzeeër van Spanje

door admin
Villarreal

Villarreal CF, beter bekend als “El Submarino Amarillo” (De Gele Onderzeeër), is een van de meest fascinerende voetbalclubs in Spanje. Opgericht in 1923 in de stad Vila-real, heeft deze club een indrukwekkende reis gemaakt van de lagere divisies naar de top van het Spaanse en Europese voetbal.

De club maakte in 1998 haar debuut in La Liga en heeft sindsdien een stabiele positie in de hoogste Spaanse divisie weten te behouden, met uitzondering van één seizoen. Villarreal heeft zich ontwikkeld tot een vaste waarde in het Europese voetbal, met als hoogtepunt het winnen van de UEFA Europa League in 2021 door Manchester United in de finale te verslaan.

De stad Villarreal

Villarreal, officieel bekend als Vila-real in het Valenciaans, is een charmante stad in de Spaanse provincie Castellón, gelegen in de regio Valencia. Deze historische stad, gesticht in 1274 door koning Jacobus I van Aragón, heeft een rijke geschiedenis en een bloeiende moderne identiteit.

Met een bevolking van ongeveer 50.252 inwoners (gegevens uit 2016) is Villarreal een middelgrote stad met een oppervlakte van 55 km². De stad ligt strategisch op slechts 7 km ten zuiden van de provinciehoofdstad Castellón de la Plana, op een hoogte van 42 meter boven zeeniveau.

Villarreal staat vooral bekend om twee dingen:

  1. Keramische industrie: De stad heeft zich ontwikkeld van een agrarische economie tot een belangrijk centrum voor de productie van keramische tegels. Dit is nu de belangrijkste economische activiteit van de stad.
  2. Voetbal: Villarreal CF, de lokale voetbalclub, heeft de stad op de kaart gezet in de sportwereld. De club speelt in La Liga, de hoogste Spaanse divisie, en heeft indrukwekkende prestaties geleverd in Europese competities, waaronder het winnen van de UEFA Europa League in 2021.

Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn de Basílica de Sant Pasqual (Sint-Paschalisbasiliek) uit de 20e eeuw, de Església de Sant Jaume (Sint-Jacobuskerk) uit de 18e eeuw, en het centrale plein Plaça Major met zijn karakteristieke arcades.

Villarreal combineert op unieke wijze zijn historische erfgoed met moderne industrie en sport, wat het een interessante bestemming maakt voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in Spaanse cultuur, geschiedenis en voetbal.

Estadio de la Cerámica: Thuis van de Gele Onderzeeër

Het Estadio de la Cerámica, voorheen bekend als Estadio El Madrigal, is de thuisbasis van Villarreal CF. Dit stadion, dat plaats biedt aan 23.500 toeschouwers, werd geopend in 1923 en heeft een unieke uitstraling dankzij de volledig gele gevel gemaakt van keramiek.

Het stadion ademt de sfeer van Villarreal en de regio. De gele kleur, die zo kenmerkend is voor de club, is overal terug te vinden. Tijdens wedstrijden zorgen de fanatieke supporters voor een geweldige ambiance, waardoor het Estadio de la Cerámica een ware vesting is voor de thuisploeg.

Derby’s van Villarreal

De belangrijkste derby voor Villarreal is de “Derbi de la Comunitat” tegen Valencia CF. Deze rivaliteit ontstond pas echt in 1997, toen Fernando Roig, na een mislukte poging om Valencia over te nemen, besloot om Villarreal te kopen.

Onder Roig’s leiding groeide Villarreal uit tot een serieuze concurrent van Valencia in de regio. De derby’s tussen deze twee clubs zijn altijd beladen en staan garant voor spektakel. In totaal zijn er 59 competitieve wedstrijden gespeeld tussen de twee clubs, waarbij Valencia de meeste overwinningen op zijn naam heeft staan.

Enkele memorabele ontmoetingen tussen de twee clubs vonden plaats in Europees verband, waaronder een UEFA Cup-halve finale in 2004 en een UEFA Europa League-kwartfinale in 2019, beide gewonnen door Valencia.

Villarreal tickets verkrijgbaar bij voetbaltrips.com

Voor fans die de unieke sfeer van het Estadio de la Cerámica willen ervaren, biedt voetbaltrips.com de mogelijkheid om Villarreal tickets te kopen. Of je nu een thuiswedstrijd wilt bijwonen of een complete voetbalreis wilt boeken, voetbaltrips.com heeft verschillende opties beschikbaar.

Villarreal CF is een club met een rijke historie en een bright toekomst. Of je nu een fanatieke supporter bent of gewoon een keer de sfeer wilt proeven in het Estadio de la Cerámica, een bezoek aan deze ‘Gele Onderzeeër’ is zeker de moeite waard!

Lees ook: Girona’s ongekende opkomst en strijd om de derde plaats in La Liga

Dit vind je misschien ook leuk