Virgen del Carmen in Spanje

door admin
Virgen del Carmen in Spanje

De Virgen del Carmen is hun beschermheilige. Voor kustplaatsen die van oudsher vissersdorpen waren, is de feestdag van deze maagd een van de belangrijkste van het jaar. De processies ter ere van de geliefde Santa María de Monte Carmelo, zoals de Virgen del Carmen ook genoemd wordt, vinden plaats na een traditionele zeevaartmis.

Een beeld van de Virgen del Carmen wordt in een boot of op een versierde draagbaar door de straten van kustplaatsen naar het strand gedragen. Het beeld is meestal uitbundig versierd met bloemen en langs de route ziet het vaak zwart van de mensen die de Maagd willen eren.

Aan de processie nemen vooral vissers en zeelieden en hun families deel die een diepgeworteld geloof hebben in de bescherming van de maagd tegen de gevaren van de zee. Vervolgens wordt ze het water in begeleid ter ere van degenen die hun leven op zee hebben verloren. Dat wordt de ‘Bajada de la Virgen’ genoemd. Het beeld wordt in een boot geplaatst en vergezeld door kleine vissersboten maakt ze een tour door de haven of langs de kustlijn waar ze het water zegent.

Het is een fantastisch gezicht omdat de boot met de Virgen wordt vergezeld door talloze kleine bootjes en pleziervaartuigen van belangstellenden. Meestal zijn die ook nog versierd met lampjes, waardoor het een mooi visueel schouwspel wordt bij het vallen van de avond.

Vervolgens begint het feest. De stranden zijn overvol met families en groepen vrienden die uitgebreid eten, drinken en feesten tot diep in de nacht. Nadat de Virgen del Carmen de zee heeft gezegend organiseren de meeste kustplaatsen nog een vuurwerkshow.

Hoewel de belangrijkste elementen van de Virgen del Carmen viering in heel Spanje hetzelfde zijn, zijn er verschillende elementen in verschillende steden. We lichten er een paar uit.

Enfariñada in Camariñas

Camariñas, gelegen in de provincie A Coruña, viert Virgen del Carmen met een unieke traditie die bekend staat als de “Enfariñada”. Tijdens dit evenement wordt het standbeeld van de Maagd gedragen in een processie, begeleid door de “enfariñadoras”, vrouwen gekleed in traditionele Galicische klederdracht en met manden vol bloem. Terwijl de processie door de stad trekt, gooien de enfariñadoras bloem in de lucht, waardoor er een wolk van wit poeder ontstaat.

Fiesta de la Virgen de Candelaria

Candelaria, op het eiland Tenerife, organiseert een groot feest genaamd de “Fiesta de la Virgen de Candelaria”. Het evenement begint met een bedevaart, waar duizenden toegewijden gekleed in traditionele Canarische kostuums naar de Basiliek van Candelaria lopen. Het standbeeld van de Virgen del Carmen wordt vervolgens in een processie door de straten gedragen, begeleid door traditionele muziek en dansvoorstellingen.

Bloementapijten in San Sebastián

In de kuststad San Sebastián wordt de viering van Virgen del Carmen gecombineerd met het traditionele Baskische festival genaamd “Aste Nagusia”. Tijdens dit festival wordt een enorme bloemenhulde gecreëerd voor de maagd. Bekend als de “Bloementapijten van de Virgen del Carmen”, leggen lokale verenigingen en groepen duizenden bloemen in ingewikkelde patronen op straten die naar de zee leiden. Het is een prachtig spektakel van kleur en vakmanschap.

Regata de la Bahía in Las Palmas

Las Palmas organiseert een indrukwekkende maritieme processie genaamd de “Regata de la Bahía” (Baai Regatta) ter ere van Virgen del Carmen. Dit unieke evenement omvat een vloot boten, waaronder vissersboten, pleziervaartuigen en zelfs grote schepen, allemaal versierd met kleurrijke decoraties en vlaggen. Ze varen langs de kust van Las Palmas terwijl ze eer betuigen aan de Virgen del Carmen. De regatta is een spektakel dat zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekt.

Noche del Mar in La Herradura

La Herradura, gelegen aan de Costa Tropical (Granada), viert Virgen del Carmen op een unieke manier met de “Noche del Mar” (Nacht van de Zee). Tijdens dit evenement worden vissersboten verlicht met kleurrijke lichten, waardoor er ’s nachts een betoverend schouwspel ontstaat. De boten varen langs de kust terwijl het vuurwerk de lucht verlicht. Het is een magische vertoning die de verering voor de Maagd combineert met een levendige viering.

De viering van Virgen del Carmen is niet beperkt tot Spanje. Het wordt ook waargenomen in andere landen met een sterke katholieke invloed, zoals Chili, Peru, Mexico en de Filippijnen. Daar houden kustgemeenschappen ook processies en versieren vissers hun boten met vlaggen en bloemen als teken van toewijding aan de Virgen del Carmen.

 

Dit vind je misschien ook leuk