Vis eten in Spanje: wat zijn de veiligste soorten vanwege hun lage kwikgehalte?

door admin
Vis eten in Spanje: wat zijn de veiligste soorten vanwege hun lage kwikgehalte?

Vis staat regelmatig op het menu in Spanje. Zeker als je ergens aan de kust woont of verblijft zul je zien dat vrijwel elk restaurant een uitgebreide selectie vis, schelp- en schaaldieren op de kaart heeft staan. Al heeft vis tegenwoordig een gezonder imago dan vlees, bij diverse soorten kunnen hoge concentraties van zware metalen die gezondheidseffecten teniet doen. 

Soorten met lager kwikgehalte

Een team van het Instituut voor Milieudiagnose en Waterstudies (IDAEA) van de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC) heeft de concentratie van kwik in 58 soorten vis en schelpdieren voor menselijke consumptie geanalyseerd. Van allemaal hadden de exemplaren van 13 soorten kwikconcentraties die lager waren dan die welke door de Europese Unie (EU) als veilig worden aanbevolen. Onder hen zijn sardines, ansjovis, zeebrasem, zeebrasem, inktvis, blauwe wijting, karamel, galant, zeebarbeel, serrano, corvallo, salpa en goudmakreel.

“Het consumeren van deze soorten minimaliseert onze inname van kwik, wat de prijs is die we moeten betalen bij het eten van vis. Bovendien hebben deze vissen een goede hoeveelheid onverzadigde vetzuren, die gunstiger zijn vanuit voedingsoogpunt”, zei onderzoeker en hoofdauteur van de studie, Joan O. Grimalt.

Wat doet kwik 

Kwik is een giftig element dat de nieren, longen en het cardiovasculaire en zenuwstelsel beschadigt, vooral bij zwangere vrouwen en kinderen. Door zijn fysisch-chemische eigenschappen kan kwik over lange afstanden worden getransporteerd en afgezet in aquatische ecosystemen, waar het wordt opgenomen door vissen en andere organismen. Het grootste deel van het kwik dat door de menselijke bevolking wordt opgenomen, komt juist door de consumptie van vis en schaaldieren. 

De studie

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Pollution, richt zich op meer dan 1.300 exemplaren van 58 soorten vis en schaaldieren voor menselijke consumptie die te koop waren op markten in Spanje (Menorca, Mallorca, Ibiza, Alicante, Ametlla de Mar en L’Ampolla ), Italië (Genua, Civitavecchia, Alghero) en Frankrijk (Marseille).

“Volgens deze resultaten moeten gezondheidsautoriteiten speciale aandacht besteden aan vis- en schelpdiersoorten met het hoogste kwikgehalte en passende preventieve gezondheidsaanbevelingen doen, vooral voor zwangere vrouwen en kinderen”, concludeerde Grimalt. De soorten met de hoogste concentratie kwik zijn rode tonijn, haai en snoek.

Dit vind je misschien ook leuk