Vliegveld Palma de Mallorca zal deze zomer alle records verbreken

Historisch hoogtepunt verwacht voor luchthaven Palma

door admin
Palma de Mallorca kathedraal vluchtbewegingen

Deze zomer zal de luchthaven van Palma, Son Sant Joan, alle historische records breken wat betreft luchtverkeer. Zowel het aantal geplande stoelen als het aantal vluchtbewegingen zal een ongekende hoogte bereiken.

Dat blijkt uit gegevens vrijgegeven door de Spaanse Vereniging voor de Coördinatie en Facilitatie van Slots (AECFA). Die bestaat uit luchtvaartautoriteit AENA en veertien Europese luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om de verkeersprognoses voor de zomerperiode van maart tot oktober.

Volgens AECFA zullen de luchtvaartmaatschappijen 33.483.816 stoelen aanbieden. Dat is een stijging van 16,3% ten opzichte van 2023. Dit volgt op een jaar dat al een record vestigde met een toename van 9,7% vergeleken met 2019, tot dan toe het jaar met de meeste geplande stoelen (29,6 miljoen).

Toename in vluchtbewegingen

De verwachte toename van het aantal vluchtbewegingen is 5,9%. Met een totaal van 185.192 bewegingen, vergeleken met 174.265 het voorgaande jaar, wat al een aanzienlijke stijging in vakantievraag liet zien.

Deze prognose bevestigt de toeristische heropleving die in 2022 begon en in 2023 verder werd versterkt. AECFA voorspelt dat 13 juli de drukste dag zal zijn op de luchthaven van Palma. Dan verwacht men 1.075 bewegingen. Daarentegen zal 10 april de rustigste dag zijn met 622 bewegingen. Het dagelijkse gemiddelde van geplande operaties is 822.

Grotere vliegtuigen voor meer efficiëntie

De toename van het aantal vliegtuigstoelen is grotendeels te danken aan maatregelen die luchtvaartmaatschappijen doorvoeren om te optimaliseren. Ze zullen onder meer grotere vliegtuigen inzetten om te besparen op brandstof- en operationele kosten.

Ryanair

Net als vorig jaar is Ryanair de luchtvaartmaatschappij met het grootste aantal operaties op Son Sant Joan. Met 41.078 verwachte bewegingen, is dat een toename van 7,1% ten opzichte van 2023. Andere belangrijke spelers zijn Eurowings (23.026), Vueling (14.418), Jet2 (11.109), Air Nostrum (10.785), Condor (8.123), Air Europa (7.498), Tui Airways (5.124) en EasyJet (4.670).

Optimistische vooruitzichten voor toerisme

Buitenlandse toeristengroepen en belangrijke touroperators, vertegenwoordigd door de brancheorganisaties ABTA (Verenigd Koninkrijk) en DRV (Duitsland), suggereren dat Mallorca voor het derde opeenvolgende jaar activiteitsniveaus in het toerisme zal registreren die ver boven het normale liggen. Dit is uiteraard afhankelijk van de stabiliteit van geopolitieke factoren, energiekosten en de inflatieontwikkeling tot aan het begin van het toeristenseizoen.

Gemeente op Mallorca zet in op ‘winterstrand’

Dit vind je misschien ook leuk