Volgorde achternamen steeds vaker ten gunste van moeder

door admin
Volgorde achternamen steeds vaker ten gunste van moeder

Al sinds 1999 mogen Spaanse ouders kiezen in welke volgorde hun pasgeboren kind hun achternamen gaat dragen. Voorwaarde is wel dat beide ouders dit bij de aangifte duidelijk aangeven en dat ze het er onderling over eens zijn. In alle andere gevallen is de wettelijke volgorde: eerst die van de vader, dan die van de moeder.

Eerbetuiging

Volgens het Spaanse ministerie van Justitie komen er in Spanje, langzaam maar zeker, steeds meer mensen die er bij de inschrijving van hun pasgeboren kind voor kiezen de naam van de moeder voor die van de vader te laten plaatsen. In 2016 waren dat er 2.953, terwijl dat er in 2010 1.547 waren.

Vooral alleenstaande moeders en stellen die gelijke behandeling hoog in het vaandel hebben staan maken hier gebruik van. Daniel Morcillo Álvarez en zijn vrouw lieten niet alleen de traditionele volgorde los, ze gingen nog een stapje verder door hun kind de achternamen van beide grootmoeders te geven. “De moeders zijn degenen die het meest moeten lijden en voor ons zorgen. Daarom willen we ze deze eer bewijzen”, aldus deze vader. Om dit mogelijk te maken moesten de ouders eerst de volgorde van hun eigen achternamen aanpassen.

Vergissingen

Omdat deze manier van naamgeving nog niet overal is ingeburgerd in Spanje, kan dit leiden tot misverstanden en fouten. Vooral bij ziekenhuisopnames, verzekeringen, aanvragen voor subsidies enzovoort kan dat vervelende gevolgen hebben. De Burgerlijk Stand informeert ouders nu nog niet altijd over de keuzevrijheid. Daar zal komende zomer verandering in komen.

Wet op gelijke behandeling

In juni, zal een jaren geleden goedgekeurde wet eindelijk in werking treden. Ter bevordering van gelijke behandeling tussen mannen en vrouw werd in 2011 besloten, dat bij het aangeven van een kind bij de burgerlijke stand de ouders expliciet kenbaar moeten maken wiens achternaam als eerste vermeld zal worden. Met ingang van juni 2017 zal dat niet meer per definitie die van de vader zijn. 

Belang van het kind

Als de ouders geen overeenstemming kunnen bereiken over de volgorde, zal de burgerlijke stand hierover beslissen. Zij zal hierbij rekening houden met het belang van het kind. Daarbij kan gekeken worden naar de klank van een naam, of het een al dan niet veel voorkomende naam is en de alfabetische volgorde. Mochten er geen doorslaggevende argumenten zijn, dan wordt er geloot over de volgorde.

Dit vind je misschien ook leuk