Vulkaantoeristen trekken tijdens puente massaal naar La Palma

door admin
Vulkaantoeristen trekken tijdens puente massaal naar La Palma

Acht bussen werden beschikbaar gesteld die ieder half uur toeristen vanaf de luchthaven naar de mirador van de Iglesia de Tajuya (El Paso) brachten. Door de enorme drukte liep de wachttijd op tot meer dan een uur. Een aantal toeristen verkoos de auto en legde het laatste stuk te voet af, over een weg bedekt met een dikke laag as. 

In dubio

Heel veel was er vanaf de mirador echter niet te zien, omdat een regen van as de lucht donkergrijs kleurde en het zicht op de vulkaan ernstig belemmerde. Voor de meeste vulkaantoeristen is het besluit om naar La Palma te komen niet een vanzelfsprekende geweest. Enerzijds trekt de sensatie van het uitzonderlijke natuurverschijnsel dat zich hierna misschien niet meer zal voordoen. Anderzijds knaagt ook het besef dat onder datzelfde natuurverschijnsel zoveel mensen te lijden hebben. De lavastroom heeft al meer dan 911 hectare van het eiland aangetast en meer dan 2.183 huizen en gebouwen verwoest. Dat besef klinkt door in de stilte die er heerst onder de vulkaantoeristen op de propvolle mirador. 

Toch wordt ook door het eiland zelf dit vulkaantoerisme gestimuleerd. Technisch directeur Miguel Ángel Morcuende van het Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias zei afgelopen zaterdag op een persconferentie dat de komst van zoveel mensen laat zien dat de omstandigheden veilig zijn op het eiland, zoals ook steeds is gezegd. Hij schat in dat er zo’n 10 duizend mensen naar La Palma zijn gekomen om getuige te zijn van het bijzondere natuurspektakel. 

Geen spektakel maar een drama

Dat wordt niet door iedereen in het getroffen gebied gewaardeerd. De vijftigjarige Carmen Justiniana uit Los Llanos de Aridane spreekt haar weerzin uit over de houding van Morcuende. Haar broer en verschillende vrienden raakten hun huis kwijt door de lava. “Mensen hebben het over een spektakel, maar dat is het voor ons niet. De toeristen geven niet het geld uit op de plaatsen waar dit het hardst nodig is. Los Llanos is leeg, hier komt niemand. Door de komst van al die toeristen kunnen de inwoners die dakloos zijn geworden moeilijk woonruimte vinden om te huren. Huurwoningen zijn bovendien fors duurder geworden sinds de vulkaanuitbarsting” zegt een verontwaardigde Justiniana.

Alles vol 

De hotels op La Palma die ondanks de continue regen van as geopend kunnen zijn, zitten helemaal vol. Hotelmedewerker Alejandro Herrera vertelt dat alle kamers bezet zijn. 85 procent van de kamers is beschikbaar gesteld voor de mensen die uit hun huizen zijn geëvacueerd. Alle overige kamers zijn gereserveerd door toeristen.

Datzelfde geldt voor alle andere beschikbare accommodaties in het gebied. Volgens coördinator Sergio Pérez van de toeristische appartementen op La Palma is de vraag momenteel vele malen groter dan het aanbod. Wie nog een bezoek wil brengen aan La Palma moet er volgens Pérez op rekenen hier niet op korte termijn terecht te kunnen.  

Dit vind je misschien ook leuk