Vuur op Tenerife laait opnieuw op en zeven woningen geëvacueerd

door admin
Vuur op Tenerife laait opnieuw op en zeven woningen geëvacueerd

De brandbestrijdingswerkzaamheden blijven zeer intens over de gehele 90 kilometer omtrek. Infoca meldt wel dat de werkzaamheden gunstig verlopen. De dienst focust vooral op de meest problematische gebieden.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn de oplevingen van de brand geregistreerd in La Esperanza, in de gemeente El Rosario, en in het uitkijkpunt van La Atalaya, in Santa Úrsula. Als gevolg hiervan werd er overgegaan tot de preventieve evacuatie van een woning in Las Rosas, El Rosario, en zes huizen in het bovenste deel van de straat Vera del Barranco in Santa Úrsula. Dit omdat de enige ontsnappingsroute voor de bewoners in de richting van het brandgebied liep.

Stabilisatiefase

De bosbrand op Tenerife is sinds 24 augustus in de stabilisatiefase, wat betekent dat deze zich ontwikkelt binnen de vastgestelde controlelijnen en dat de bluswerkzaamheden zich richten op controle ervan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de eenheden van de Militaire Noodhulpdienst (UME) al hebben kunnen terugtrekken naar hun bases.

Voor zondag zijn 94 grondploegen van de bosbrigades van de Cabildo de Tenerife en de EIRIF en stedelijke brandweerteams gepland, evenals acht luchtvaartmiddelen die zich richten tussen Santa Úrsula en La Matanza. Sinds het begin van de brand tot zaterdag hebben de luchtmiddelen 7.277 waterlozingen uitgevoerd in verschillende gebieden, waarbij in totaal meer dan 13 miljoen liter water werd gebruikt.

Zorgen over luchtkwaliteit in La Orotava

De luchtkwaliteit is zondag ongunstig in het mobiele station van Chasna, in hoger gelegen delen van de gemeente La Orotava. Aan de bevolking wordt geadviseerd om beschermingsmaatregelen te blijven nemen, zoals het dragen van een FFP2-masker en het vermijden van langdurig buiten zijn. 

Nationaal Park El Teide nog gesloten

De toegang tot het Nationaal Park El Teide blijft gesloten via de TF-24 (La Esperanza), TF-21 (La Orotava) en de TF-523 (Oprit naar Los Loros). Ook alle toegangen tot het bosgebied en de wandelpaden zijn gesloten om risico’s voor de bevolking te voorkomen. Toegang tot het noodgebied, dat meer dan 14.000 hectare beslaat, is ook verboden.

In dit verband herinnert de Technische Directie van Infoca aan het belang van voorzichtigheid en benadrukt dat in de door de brand getroffen gemeenten geen toegang tot het bos hebben. Bovendien mogen er geen activiteiten worden uitgevoerd. Er is nog steeds een belangrijke interventieoperatie in het gebied en het is essentieel dat de wegen vrij blijven voor snel optreden indien nodig.

Vijf jaar nodig voor herstel verbrand gebied

Volgens de eerste schattingen zal het herstel van de door het vuur op Tenerife verwoeste vegetatie minstens vijf jaar duren. De deskundigen wijzen erop dat de werkelijke schade pas kan worden berekend zodra de brand is afgelopen. Zij benadrukken de noodzaak van een ecologisch herstel om de vegetatie te regenereren. De brand – die volgens de autoriteiten is aangestoken – heeft bijna 15.000 hectare verspreid over 12 gemeenten verwoest.

Vijf jaren nodig om deel van biodiversiteit te herstellen

De impact die de brand heeft op het ecosysteem van het eiland is volgens experts nog steeds moeilijk vast te stellen. El Teide, een van de door de brand getroffen gebieden, is het grootste natuurpark van het eiland en is in 2007 uitgeroepen tot Werelderfgoed. De schade die de vegetatie daar heeft geleden is nogal ongelijkmatig is geweest. sommige gebieden zijn volledig verwoest, andere zijn nog intact en van alles daar tussenin. De ervaring leert dat er vijf jaren nodig zijn om een deel van de biodiversiteit te herstellen en 30 tot 40 jaar om hetzelfde ecosysteem te hebben als er voor de brand was. 

Lees ook: Meer dan 15.000 dieren omgekomen door bosbrand Tenerife

Dit vind je misschien ook leuk