Waar in Spanje krijg je een gratis tapa bij je drankje?

door admin
Waar in Spanje krijg je een gratis tapa bij je drankje?

Er gaat maar weinig boven gezellig en vooral lekker eten. En niet al te duur eten, kan ook fors bijdragen aan de vreugde. Helemaal in tijden van inflatie. Hoe goed is het dan te weten dat je op veel locaties in Spanje zelfs gratis kunt eten?

Op verschillende plekken in het land krijg je namelijk gratis een schoteltje eten, een tapa, als je een drankje bestelt. Inwoners van die steden en dorpen zijn er aan gewend dat ze alleen betalen voor een biertje of een wijn en een tapa cadeau krijgen. In sommige bars kun je de tapa kiezen. In andere serveren ze elke dag een andere tapa en er zijn ook bars die altijd een vast gerecht aanbieden waar klanten speciaal voor terugkomen.

Waarom gratis tapa bij je drankje?

Steden als Granada of León zijn bij uitstek twee bekende voorbeelden van de gratis tapascultuur in Spanje. Daar voeren horecagelegenheden een echte strijd om met de beste opties de meeste klanten te trekken. Het gaat ze niet om de winst aangezien de marge vaak laag is. De klant krijgt er namelijk voor 1 a 2 euro al een drankje en een tapa. Maar als veel mensen het pand binnenkomen en na een drankje weer verlaten met een goed gevoel, blijft de klandizie op peil. Als mensen de tapa lekker vonden, is de kans groot dat ze weer terugkomen op andere momenten als ze wellicht wel echt willen eten. 

León 

In León en de omliggende steden krijg je vrijwel in elke bar gratis tapa als je een drankje bestelt. In het centrum van de provinciehoofdstad bieden bars en restaurants meer uitgebreide tapas aan, zoals ‘ajoblanco’, stoofvlees, kroketjes of een stuk brood met droge worst. Hier kost een biertje over het algemeen 1,20 euro. De buurten om heen te gaan zijn hier de Húmedo en, in toenemende mate, de Romántico. Ga je naar dorpen in de omgeving die ook gratis tapas aanbieden, ligt de prijs van het goedkoopste drankje zelfs rond de 70 a 80 eurocent. Voor minder dan een euro krijg je dus een glas bier of wijn en een over het algemeen heerlijk smakende tapa.

Granada

Granada is waarschijnlijk beroemder dan León om zijn gratis tapas. Wel ligt in deze stad de prijs van het bier iets hoger dan in León (rond de twee euro), maar de tapas zijn meestal ook uitgebreider. Je krijgt bijvoorbeeld een schaaltje salmorejo, een paar montaditos of stukjes gebakken vis. In deze Andalusische stad, waar je dan gelijk een bezoek aan het indrukwekkende Alhambra kunt brengen, is het gebruikelijk om met een groepje vrienden van bar naar bar te gaan. In elke bar bestel je dan een drankje en krijg je een tapaatje. Na 4 of 5 ‘caña’s’ (kleine glaasjes bier) heb je ruimte meer over voor het avondeten. De beste straten om tapas te gaan eten in Granada zijn Calle Navas, Calle Elvira of rond Plaza Nueva.

Salamanca, Segovia en Avila

In deze steden in het midden van Spanje niet al te ver van Madrid heerst ook een gratis tapa-cultuur. Zeker in de stadscentra. In Salamanca zijn de beste plekken in de oude stad en in de Van Dyckstraat ten noorden van het historische centrum. Wel krijg je hier vooral tapas met varkensvlees, hetzij in de vorm van ham, een spies of de lokale worst, farinato.

Bekijk ook: Dit zijn de tien beste districten van Spanje op tapas te eten

In Segovia kost een biertje 1,20 euro. Hier vind je tal van bars met gratis tapas aan de Plaza Mayor en de Calle Infanta Isabel. Hier zul je ook vaak een Moorse spies krijgen.

In Ávila, met een prachtige, intacte oude stadsmuur, vind je zeer authentieke, rijk gevulde tapas van goede kwaliteit, zoals gestoofd zwijn (Gredos bar), of banderilla van nieren met aardappelen (Las Cancelas). En proef ook eens de patatas revolconas of patatas meneás, een soort aardappelpuree gemengd met bouillon, soms varkensvlees en paprikapoeder (pimentón).

Almeria en Jaen

Net als Granada hebben deze twee Andalusische steden ook de traditie om een ​​portie eten gratis aan te bieden bij een drankje. De prijs in Almería ligt iets hoger (rond de twee euro per caña met een tapa), terwijl je in Jaén voor minder dan 1,50 euro bijvoorbeeld de combinatie bier met een tapa van ‘morcilla’ bloedworst kunt proeven. De porties zijn met name in Jaen wel erg gul. De beste tapas van deze stad vind je in de traditionele bars in de buurt van de kathedraal. De meest typische zijn La Manchega, Tasca Los Amigos of La Barra.

Almería werd in 2019 niet voor niets gekozen tot de gastronomische hoofdstad van Europa. Sindsdien is de focus van de horecauitbaters daar nog meer gericht op lekker eten. De beste straten voor tapas zijn hier Calle Real en Calle Jovellanos. Als suggestie raden we de Taberna Nuestra Tierra of de patatas bravas tapas van Bonillo aan.

Santiago de Compostela

Pelgrims en wandelaars die moe aankomen na hun Camino de Santiago te hebben volbracht, kunnen terecht in de prachtige straten met bogengalerijen rond de kathedraal. De bekendste straten voor tapas zijn Rúa do Franco, Rúa da Raíña en la Rúa de San Pedro. De populairste tapas hier zijn stukjes tortilla en vleesspiezen. Vaak serveren de bars hun ‘tapa de la casa’ (hapje van het huis). Dat zijn vaak authentieke gerechten die meer behelzen dan een spiesje of een stukje brood met beleg. Denk aan een klein bakje soep, een kroketje en een vleesspiesje en dat allemaal bij een biertje dat 2,25 euro kost.

Vigo en Lugo

In het historische centrum van Vigo, Lugo en Santiago zijn tal van bars die gratis tapas aanbieden met een glas Albariño (typische Galicische wijn uit de Rías Baixas) of met een caña. In Vigo krijg je vaak vis of schaaldieren. Logisch gezien de ligging aan de kust met een belangrijke haven. In Lugo bestel je een biertje en komt de ober langs met een dienblad vol gratis tapas, zodat je zelf kunt kiezen. Struin over de Plaza del Campo en omgeving, bijvoorbeeld Catro Rúas of Bar Las Cinco Vigas zijn een veilige gok. En het mooiste van alles is het meer dan gevarieerde aanbod.

Alcala de Henares

In deze bruisende universiteitsstad vlakbij Madrid vind je veel jeugd en is het ook gebruikelijk dat bars een tapa bij je drankje aanbieden. Het verhaal gaat dat je hier met twee cola’s kunt eten. En dan ben je ook nog eens in een stad die op de Werelderfgoedlijst staat. Hier betaal je in de meeste bars rond de 3 euro voor een biertje. Maar dan ontvang je er ook een goede portie patatas bravas, gebakken eieren of zelfs kleine hamburgers bij. De keuze is vaak groot en na een paar biertjes heb je je avondmaal ook binnen. De bekendste bars met hele mooie tapas zijn Índalo, Quinto Tapón en Taberna de Rusty.

Bekijk ook: Genieten van overheerlijke tapas

Dit vind je misschien ook leuk