Waar zijn alle leegstaande huizen in Spanje te vinden?

door admin
Waar zijn alle leegstaande huizen in Spanje te vinden?

Hoeveel huizen staan er leeg in Spanje en wat kan er met deze woningen worden gedaan? Dit onderwerp komt regelmatig terug op de politieke agenda. Spanje telt maar liefst bijna 4 miljoen leegstaande huizen.

Uit de volkstelling van 2021 blijkt dat er steeds meer onbewoonde eigendommen zijn in landelijke en toeristische gebieden van Spanje. Het Nationaal Instituut voor de Statistiek INE publiceerde hierover recent een rapport.

Het aantal leegstaande woningen in Spanje omvat 14% van het totale woningbestand. INE baseert deze gegevens op het energieverbruik van de huizen gedurende het jaar 2020. Wel meldt het instituut erbij dat dit jaar werd beïnvloed door de pandemie en de verschillende lockdowns. Een woning wordt volgens deze meting als onbewoond beschouwd als het energieverbruik gedurende het jaar minder is dan het equivalent van 15 dagen van een gemiddelde woning in dezelfde gemeente.

De ruim 3,8 miljoen leegstaande woningen zijn verspreid over het hele land. Het INE heeft een kaart gepubliceerd – ook hier te zien in Eldiario.es -waarop de situatie per gemeente is te zien. 

De gegevens zijn afkomstig uit administratieve registers. Voor het  energieverbruik zijn de gegevens van 28,8 miljoen energiemeters geanalyseerd. De meting is nog niet definitief, aangezien de analyse van gemeenten met minder dan 1.000 inwoners nog moet worden afgerond.

Madrid en Barcelona

In Madrid blijken op basis van bovengenoemde meetmethode meer dan 97.100 leegstaande woningen te staan. Dat komt overeen met 6,3% van het totale woningbestand. In Barcelona stonden er aan het begin van 2021 75.476 onbewoonde woningen, bijna 10% van het totaal. Bovendien zijn er nog eens 16.000 woningen met een verbruik lager dan dat van een koelkast.

Valencia, Palma en Malaga

In andere steden met een hoge vastgoeddruk en gespannen huurmarkten, zoals Valencia, Palma en Malaga, waren er respectievelijk 36.000, 16.000 en meer dan 9.300 leegstaande woningen. Dat komt overeen met 8,8%, 6,4% en 5% van het totaal. In Sevilla waren er bijna 25.000 leegstaande woningen, goed voor 7,5% van het totale aantal woningen in de Andalusische hoofdstad.

Leegstand van meer dan 30%

Uit de analyse van de woningtelling blijkt dat er slechts één stad is met meer dan 30.000 inwoners waar meer dan 30% van de woningen leegstaat. Dat is de stad Puerto de la Cruz op Tenerife, met meer dan 6.000 leegstaande woningen. Er zijn echter nog negen andere steden waar meer dan 25% van de woningen onbewoond zijn.

Platteland en toeristische gebieden

Opmerkelijk is dat het probleem van leegstaande woningen met name het platteland en de gebieden die sterk afhankelijk zijn van seizoensgebonden toerisme treft. Deze gebieden concentreren een groter percentage woningen zonder eigenaar of huurder. Zo staan in gemeenten met minder dan 10.000 inwoners, waar 20,3% van de bevolking woont, maar liefst 45% van de woningen leeg. In steden met meer dan 250.000 inwoners, waar 23,8% van de bevolking woont, is het percentage leegstaande woningen slechts 10,5% van het totaal.

Wat moet er gebeuren met leegstaande woningen?

Wat er precies met de leegstaande woningen moet gebeuren, blijft een terugkerend vraagstuk in het politieke debat. De recente wet op huisvesting heeft gemeenten de mogelijkheid gegeven om extra belastingen te heffen op woningen die al lange tijd leegstaan. Toch zijn er ook uitzonderingen voor bepaalde situaties waarin een woning niet als leeg wordt beschouwd, zoals wanneer het pand wordt gebruikt voor werk, gezondheidsredenen, renovatie of verkoopdoeleinden.

Lees ook: Spanje heeft een woningprobleem maar wel een enorm aantal leegstaande woningen

Dit vind je misschien ook leuk