Waar zijn de boodschappen in Spanje het goedkoopst?

door admin
Waar zijn de boodschappen in Spanje het goedkoopst?

Dat blijkt uit een onderzoek van de Spaanse Organisatie voor Consumenten en Gebruikers (OCU). De besparing van 1.056 euro is gelijk aan 17,5 procent van wat een gemiddeld gezin op jaarbasis (6.019 euro) in de supermarkt uitgeeft.

In het onderzoek heeft de OCU de prijzen vergeleken van 236 verschillende producten uit zeventien verschillende productgroepen in meer dan 1000 supermarkten van 65 verschillende Spaanse steden.

Sánchez Romero 

De duurste keuze om boodschappen te doen is bij Sánchez Romero, een supermarktketen met elf filialen in Madrid, die afgelopen jaar is overgenomen door Grupo Corte Inglés. Doe je boodschappen voor een week bij deze luxe supermarkt, dan betaal je zo’n vijftien euro meer dan voor diezelfde boodschappen bij supermarktketen Supeco. 

In het algemeen steeg volgens een berekening van de OCU in het afgelopen jaar de prijs van boodschappen met 14,1 procent. Met name suiker, groenten, rijst en olijfolie werden flink duurder. In augustus was olijfolie zelfs 52,5 procent duurder vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden. Voor rijst geldt een prijsstijging van 21,6 procent ten opzichte van een jaar geleden.  

Hipermercado’s het goedkoopst

Op nationaal niveau zijn de winkels van Family Cash, Alcampo, Supeco, Consum en Mercadona als de goedkoopste uit de bus gekomen. Echter blijken de zogeheten hipermercados het allergoedkoopst, en is Alcampo in 23 steden uit het onderzoek de goedkoopste optie. In 21 steden was Mercadona, nog steeds de marktleider in de sector, de goedkoopste keuze.

Minst grote prijsstijging bij Masymas

Ook heeft niet iedere supermarktketen de prijzen in gelijke mate verhoogd. De grootste prijsstijging deed zich voor bij E. Leclerc (met 18,8 procent), Supeco (15,8 procent) en Carrefour Express (15,3 procent). Aan de andere kant voerden Mercadona (10 procent), Eroski City (8,8 procent) en Masymas (8 procent) de laagste prijsstijging door. 

Regionale verschillen

Een opmerkelijk resultaat uit het onderzoek zijn de regionale verschillen in het duurder worden van de boodschappen. Zo kan er in Madrid het meest worden bespaard in de supermarkt (tot 3.928 euro per jaar) en het minst in Cuenca, waar het verschil tussen de duurste en goedkoopste supermarkt maar 430 euro per jaar is.

Gekeken naar de autonome gemeenschappen behoren La Rioja, Galicië en Murcia tot de goedkoopsten en zijn de Balearen en de Canarische Eilanden het duurst. 

Dit vind je misschien ook leuk