Waarom is dichtbevolkt Andalusië niet zwaarder getroffen door coronavirus?

door admin
Waarom is dichtbevolkt Andalusië niet zwaarder getroffen door coronavirus?

‘Het wonder van Andalusië’, zo wordt het fenomeen van Andalusië genoemd dat er in deze Zuid-Spaanse regio sprake is van een lage besmettingsgraad terwijl Andalusië een van de meest dichtbevolkte gebieden is van alle regio’s in Spanje. Het mag een wonder genoemd worden maar anderen – waaronder Eduardo Briones, epidemioloog van de gezondheidsdienst in Sevilla – legt de oorzaak van de lage besmettingsgraad uit aan de hand van onderbouwde feiten in een artikel van de Spaanse krant El Español.

Volgens Briones zijn er twee zaken fundamenteel geweest in het aanpakken van het coronavirus in Andalusië. Als eerste vertelt hij dat het bestaande netwerk voor het monitoren van de epidemie snel geactiveerd werd toen de eerste COVID-19-gevallen werden gemeld. Door snel de contacten van deze mensen op te sporen, kon het virus binnen een relatief korte periode de kop ingedrukt worden. Ten tweede is een goede ziekenhuisplanning in Andalusië onmisbaar geweest in het opvangen en beter maken van coronapatiënten. Wat Andalusië ook heeft geholpen is dat de Spaanse lock down werd ingevoerd toen het niveau van besmettingen nog relatief laag was, waardoor een explosieve verspreiding, zoals die in Madrid, werd tegengegaan.

Snelle monitoring van contacten en besmettingen

“Op 26 februari werd het eerste COVID-19-geval gemeld in Sevilla. Deze 62-jarige man was zeer waarschijnlijk besmet geraakt tijdens een vergadering waar vijftig mensen aanwezig waren. Er is contact opgenomen met deze mensen en sommigen van hen waren in contact geweest met mensen uit Azië. Uiteindelijk zijn deze vijftig collega’s en 69 zorgmedewerkers twee weken in quarantaine geplaatst en zo is er waarschijnlijk een explosie aan corona-gevallen voorkomen,” aldus Briones.

Ruime marge bij ziekenhuisplanning Andalusië

Voor wat betreft de ziekenhuisplanning in Andalusië is er altijd voor gezorgd dat er voldoende ziekenhuisbedden waren. De ziekenhuizen in de regio werken met een ruime marge en hebben daardoor nauwelijks te maken gehad met overvolle ziekenhuizen.

De Andalusische regering is – voordat het bevel van nationaal niveau kwam – al gestart met het sluiten van de verzorgingstehuizen in de regio. In de 1.046 zorgcentra (voor ouderen en overige centra) zijn tot op heden 316 mensen in zorgcentra overleden aan het coronavirus.

Corona-cijfers in Andalusië

Na bijna vijf weken quarantaine zijn er in Andalusië 11.323 bevestigde corona-besmettingen waarvan 1.013 mensen zijn overleden. Bemoedigende cijfers zijn terug te vinden in het aantal genezen patiënten (3.116). De piek in Andalusië was op 30 maart toen er 2.708 mensen waren opgenomen in ziekenhuizen in Andalusië. Inmiddels is dit met 58 procent gedaald naar 1.133.

Het sterftecijfers in Andalusië valt ook op bij de vergelijking met andere regio’s in Spanje. In Andalusië overlijden er rond de 100 mensen per miljoen inwoners. In de rest van Spanje bezwijken er gemiddeld 400 mensen per miljoen inwoners aan het coronavirus.

Terug naar ‘normaal’

Briones vertelt dat de terugkeer naar ‘normaal’ geleidelijk zal moeten gebeuren. “Het virus zal waarschijnlijk blijven circuleren en zo lang er nog geen vaccin is, heeft de regio besloten om een werkgroep in het leven te roepen die zich voorbereidt op een mogelijke nieuwe uitbraak van het coronavirus die mogelijk tegelijk valt met een griepgolf in de winter van 2020-2021.

Met dagelijkse analyses observeren we hoe het virus zich ontwikkelt. Met een geleidelijke herstart van diverse sectoren kunnen we stap voor stap bekijken hoe het virus zich gedraagt en kunnen we ingrijpen als het nodig is,” zo besluit epidemioloog Eduardo Briones.

Dit vind je misschien ook leuk