Waarom stoppen mensen met beleggen?

door admin
Waarom stoppen mensen met beleggen?

Een recente enquête van het Financieele Dagblad heeft de belangrijkste redenen belicht waarom sommigen overwegen te stoppen met hun beleggingsactiviteiten. In dit artikel gaat Kaspar Huijsman van Hugo Investing dieper in op deze redenen en vraagt zich af of ze echt een beëindiging van het beleggen rechtvaardigen.

Advies van anderen

Uit de enquête bleek dat velen overwogen te stoppen met beleggen op basis van het advies van anderen. Hoewel advies waardevol is, is het essentieel om beslissingen niet uitsluitend op de woorden van anderen te baseren. Beleggers dienen hun financiële ambities, risicobereidheid en unieke situaties mee te wegen in hun beleggingsstrategieën.

Hoge kosten

Ongeveer 6% van de deelnemers wees op de hoge kosten van beleggen. Echter, bij nadere beschouwing blijken investeringen in de aandelenmarkt, in vergelijking met bijvoorbeeld vastgoed, vaak een goedkopere manier om vermogen op te bouwen. Het kiezen van een juiste broker kan deze kosten bovendien verder verminderen.

Korte beleggingshorizon

Het naderen van pensioen of belangrijke financiële mijlpalen maakte sommige beleggers voorzichtig. Maar een overhaaste exit uit de markt kan voorbarig zijn. Het kan verstandiger zijn om de strategie aan te passen en te diversifiëren.

Behalen van beleggingsdoelen

Opvallend is dat 9% vond dat het bereiken van hun beleggingsdoelstellingen het einde van hun reis op de aandelenmarkt kon betekenen. Een helder en methodisch investeringsplan is essentieel voor het voortzetten van het beleggingsavontuur.

Winst nemen

Nog eens 9% zag het realiseren van winsten als reden om zich terug te trekken. Het vastleggen van winsten betekent echter niet dat men volledig uit de markt moet stappen.

Wantrouwen in financiële instellingen:

Onvrede over banken of brokers weerhield sommigen ervan om te investeren. In plaats van te stoppen, kan het verstandiger zijn om over te stappen naar een beter passende financiële partner.

Angst voor marktdaling

Marktdips, vooral tijdens verhoogde volatiliteit, zijn inderdaad beangstigend. Maar met een slim marktperspectief en robuuste risicostrategie kan men zich wapenen.

Emotionele onrust

Marktvolatiliteit kan stressniveaus verhogen. Het is essentieel om deze stress te herkennen en ernaar te handelen.

Niet erkende tegenvallers

Een aanzienlijke 16% stopte vanwege geleden verliezen. Het is fundamenteel voor een belegger om fouten te erkennen en op basis daarvan de strategie aan te passen en te groeien.

Financiële middelen elders nodig

Een aanzienlijke 25% had hun fondsen elders nodig. Het elders nodig hebben van middelen betekent echter niet dat men volledig moet stoppen met beleggen.

Conclusie

Hoewel er geldige redenen zijn om beleggingsverplichtingen te heroverwegen, is een volledige stop niet altijd het verstandigste. Navigeren in de ingewikkelde investeringswereld vereist introspectie, bewustzijn en beslissingen gebaseerd op uitgebreide informatie die in lijn zijn met de gestelde lange termijn doelen.

Investeer altijd op basis van grondige analyse, begrip van je risicolandschap en financiële doelen. Continu leren en professionele begeleiding kunnen de investeringsvoortgang versterken. Laten we de uitdagingen en mogelijkheden van de investeringsarena benutten en een solide financiële toekomst uitzetten.

Begin met Hugo

Hugo Investing staat voor je klaar als financiële bondgenoot en gidst je behendig door de beleggingswereld. Ook bieden zij flexibele beleggingsmogelijkheden, waardoor je reis gemakkelijker wordt en je samen Met Hugo je successen kunt vieren. Kom eens naar een seminar over beleggen of praat met gelijkgestemden op de volgende Hugo’s DrinkEXchange op vrijdag 15 september.

Het deskundige team van Hugo biedt via de Academy for Investors persoonlijke ondersteuning en verhelderende materialen, zodat je met wijsheid kunt handelen. Met Hugo aan je zijde, ben je altijd in vertrouwd gezelschap. Neem vandaag nog contact op met Hugo en begin je boeiende reis.

Bekijk ook: Heeft u professionele hulp bij veilig beleggen in Spanje nodig? 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk