Wachttijd voor autokeuring ITV in Valencia loopt op tot twee maanden

door admin
Wachttijd voor autokeuring ITV in Valencia loopt op tot twee maanden

Het proces om je voertuig te laten keuren in Valencia is een behoorlijke uitdaging geworden sinds de ITV is teruggekeerd onder publiek beheer. Daarbij is er nieuwe software ingevoerd voor het maken van afspraken. Door de toegenomen vraag tijdens de zomervakantie en het vakantieverkeer zijn veel van de 25 keuringsstations in de regio overbelast geraakt.

De zomerkalender is volledig volgeboekt en de maanden juli en augustus zijn volledig volgepland, wat wijst op een beperkte beschikbaarheid. Wie wel een afspraak kan krijgen moet soms ver rijden naar een keuringsstation waar wel beschikbaarheid is.

Zo had Fernando moeite om met spoed een afspraak te krijgen nadat zijn ITV was verlopen. “Ik kon mijn gebruikelijke keuringsstation niet vinden op de lijst, dus probeerde ik een afspraak te maken in Alzira, maar alles was volgeboekt tot eind augustus,” zegt hij. Uiteindelijk kreeg hij een afspraak in Utiel, waar hij de keuring kon doorstaan. “Ik ging naar het eerste station waar ik een afspraak kon krijgen. Veel chauffeurs zijn bang voor een boete van 200 euro van de DGT als hun ITV verlopen is.

Wanneer je momenteel de website van Sitval (Societat Valenciana d’ITV S.A), het nieuwe publieke bedrijf verantwoordelijk voor de technische keuring van voertuigen, bezoekt, is de beschikbaarheid bij de meeste stations pas vanaf half september. Plaatsen zoals Sagunto, Campanar en Alzira hebben pas na de zomer afspraken beschikbaar.

Lees ook: Grote prijsverschillen tussen Spaanse regio’s voor autokeuring in Spanje

In andere stations is de situatie nog extremer, zoals in Vara de Quart of Massalfassar. Daar is het zelfs niet mogelijk om een afspraak te maken tot oktober. Het enige station met beschikbare plaatsen in de komende maanden is Utiel, waar je telefonisch en online een afspraak kunt maken voor juli, augustus en september, waardoor veel chauffeurs dit station als laatste redmiddel bezoeken.

Castellón en Alicante

De situatie is hetzelfde in de provincie Castellón, met de ITV-stations in Vinaròs, Villareal en Castellón die overvol zijn. Gelukkig lijkt de situatie in de provincie Alicante beter dan elders, met stations zoals El Pilar die zelfs deze maand nog een groot aantal keuringen aanbieden.

Het bellen van de klantenservice kan ook een goede optie zijn om een afspraak te maken, maar vanwege het hoge aantal dagelijkse oproepen kan de wachttijd om een telefonist te spreken oplopen tot tien minuten.

Nieuwe oplossingen

De moeilijkheid en traagheid bij het verkrijgen van afspraken zorgen ervoor dat veel chauffeurs zonder afspraak naar de ITV-stations gaan. Dat veroorzaakt vervolgens lange wachtrijen. Dat werd eerder dit jaar aan de kaak gesteld door de CSIF-vakbond. Die benadrukt dat het niet mogelijk is om zonder afspraak langs te komen en raadt chauffeurs aan om voor vertrek contact op te nemen met het bedrijf.

Om dezelfde reden heeft Sitval twee dringende tijdelijke vacatures gepubliceerd voor inspectie- en administratieve functies, om te voldoen aan de hoge vraag tijdens de vakantieperiode. De regering van Valencia is van plan om 12 nieuwe stations te openen, zodat burgers een vast of mobiel station binnen 30 kilometer van hun woonplaats hebben.

Bekijk ook: Trucs om de APK-keuring in Spanje zo snel mogelijk door te komen

Dit vind je misschien ook leuk