Wat geven Spanjaarden uit aan kerst dit jaar?

door admin
Wat geven Spanjaarden uit aan kerst dit jaar?

Spanjaarden geven tijdens de komende kerstperiode meer geld uit aan winkelen, maaltijden, de kerstloterij en activiteiten dan vorig jaar. Er is sprake van een stijging van 1,3% volgens een onderzoek van de Spaanse consumentenorganisatie OCU.

Spanjaarden zullen deze kerst gemiddeld ongeveer 745 euro uitgeven. Dat is 10 euro meer dan vorig jaar, volgens een enquête die in november werd uitgevoerd door de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU).  

Dit jaar geven stijgen de uitgaven voor diners en maaltijden met familie, vrienden en collega’s van 138 euro in 2022 naar 150 euro. Ook de uitgaven voor reizen en vakanties  vallen dit jaar hoger uit (112 euro in vergelijking met 101 euro vorig jaar). De kosten voor de kerstloteri (71 euro) en cadeaus (396 euro) blijven onveranderd hoog.

Het onderzoek van OCU laat zien dat internet voor 36% van de respondenten het belangrijkste aankoopkanaal blijft. 30% van de ondervraagden koopt liever in fysieke winkels. De rest kiest voor een combinatie van online en fysiek winkelen. 

Meer geld naar uitjes

Spanjaarden geven ook meer geld uit aan typische kerstuitjes. 68% van de ondervraagden gaat een kerstmarkt bezoeken (62% vorig jaar). 60% is van plan om naar de Driekoningenoptocht te gaan kijken (56% in 2022). En 50% geeft aan met collega’s te lunchen of dineren (44% vorig jaar). Een overgrote meerderheid van de respondenten, 86%, is van plan om deel te nemen aan diners en maaltijden met niet-samenwonende familieleden. 

Cadeaus grote kostenpost

Meer dan de helft van het kerstbudget zal worden besteed aan cadeaus: voor kinderen, voor volwassenen, voor Kerstmis of Driekoningen. Gemiddeld verwachten de respondenten 396 euro uit te geven aan cadeaus alleen (iets meer dan 200 euro aan cadeaus voor kinderen). Uit het onderzoek blijkt dat er vaak te veel wordt uitgegeven aan kerstinkopen. Zo denkt 55% van de consumenten dat ze meer zullen uitgeven dan verwacht en geeft 26% toe dat ze hun cadeaus liever in januari zouden geven om te kunnen profiteren van mogelijke kortingen. 

Dit vind je misschien ook leuk