Een reis door Spanje met een camper biedt een ongeëvenaard gevoel van vrijheid en avontuur. Het diverse landschap van het land, van de zonovergoten stranden van de Costa del Sol tot de ruige pieken van de Pyreneeën, maakt het een ideale bestemming voor roadtrippers die op zoek zijn naar schoonheid en variatie. Voordat je echter aan dit spannende avontuur begint, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden om een soepele en plezierige ervaring te garanderen.
Campers zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld in de populairste Spaanse kustzones weg te denken. Ook in het binnenland kom je ze op de meest uiteenlopende plekken tegen. Dat kan in natuurgebieden, maar ook bij interessante steden zoals Salamanca, Segovia, Cuenca of Córdoba. Vooral buiten het hoogseizoen domineren campers het straatbeeld in de gebieden die populair zijn onder camperaars.
Bekijk ook: Campertoerisme in Spanje blijft toenemen
Dat campers steeds geliefder worden als vakantievervoermiddel en meer zijn dan een modeverschijnsel, bevestigen ook de cijfers van de Spaanse Vereniging van Caravanondernemers (ASEICAR). In 2013 stonden in Spanje 1.293 campers geregistreerd en dat aantal groeide tot 5.289 in 2023. Daar komen dan nog de campers bij die door Spanje reizen en in andere landen staan geregistreerd. Volgens de organisatie Camperfun rijden er tussen 310.000 en 350.000 campers rond in Spanje.
Camperplaatsen in Spanje
Spanje telt inmiddels ruim 1.000 parkeergebieden specifiek voor campers. Dit kunnen openbare of particuliere camperplaatsen zijn. Dan zijn er nog campings met speciale plekken voor campers en caravans. Tot slot de gewone parkeerplaatsen (publiek of privé) waar het is toegestaan om te overnachten. Met 170 (veelal gratis) camperplaatsen, is Galicië de meest campervriendelijke autonome regio van Spanje.
Hierbij moet onderstreept worden dat elk ‘woonvoertuig’ de nacht kan doorbrengen en gebruik kan maken van de diensten van een camping. Dit ongeacht of het een ‘ad-hoc’-voorziening voor campers heeft. Daarmee wordt het uiteindelijke aantal opties voor campers in Spanje veel groter.
Voordat je Spanje met je camper doorkruist en kunt genieten van adembenemende landschappen, talloze culturele bezienswaardigheden of proeven van de zeer gevarieerde keuken, is het wel handig meer te weten over de regels voor camperaars in het land. Wat mag je wel en wat niet met je camper in Spanje?
Wie mag een camper in Spanje besturen?
Iedereen met een rijbewijs B voor personenauto’s is bevoegd een camper te besturen. Het Spaanse Directoraat van Wegen en Verkeersveiligheid classificeert campers als categorie 1 voertuig (M1), idem als bestelwagens, dat wil zeggen voertuigen die minder dan 3.500 kg wegen.
Bekijk ook: De beste camperroutes in Noord-Spanje
Volgens de AECA-ITV (de Spaanse RDW), wordt een voertuig als een camper betiteld ‘als het beschikt over een woongedeelte met zitplaatsen inclusief een tafel, keuken, opbergruimten en bedden of stapelbedden die ook als zitplaats kunnen fungeren’. Verder ‘moet alle uitrusting, met uitzondering van de zitplaatsen en de tafel, stevig vast zitten.
De Spaanse Rijksdienst voor de Wegen (DGT) wijst erop dat het niet is toegestaan om een bestelwagen te kopen en deze om te bouwen tot een camper. Om door de technische keuring heen te komen als camper, moet aan een reeks strikte vereisten worden voldaan.
Waar mag je met de camper rijden en parkeren?
Je mag met je camper overal rijden en parkeren, zolang je de Spaanse verkeerswetgeving maar in acht neemt. Let wel op dat de parkeerplaats geschikt is voor je camper en er geen verbodsbord voor het parkeren van grote voertuigen aanwezig is. Als je de camper parkeert, mag je geen ruimte innemen buiten de gesloten ruimte om de camper. Denk hierbij aan luifels of uitklapraampjes. Bovendien wordt kampeergedrag niet toegestaan, dus ook geen geluidsoverlast van bijvoorbeeld televisie of radio.
Desondanks kunnen beperkingen opgelegd door gemeentes of autonome regio’s verschillen. Zoek daarom van tevoren goed uit welke specifieke regels gelden in het gebied van je bestemming.
José Luis Quintero, lid van de Spaanse Federatie van Camperverenigingen‘ licht toe: “Momenteel zijn we met vier ministeries bezig een gemeenschappelijke regeling op papier te krijgen die op nationaal niveau geïmplementeerd kan worden. Hiermee voorkomen we de verwarring die er nu bij sommige gemeente- of regiobesturen toe leidt dat zij een rij- en parkeerverbod voor campers opleggen’, aldus José Luis Quintero.
Waar mag je met de camper overnachten?
Er is een verschil in overnachten en kamperen als het de camper betreft. Overnachten is de nacht doorbrengen en dat kan op alle plaatsen waar je een camper ook zonder problemen en officieel mag parkeren. Onder kamperen wordt verstaan dat je met je camper ergens verblijft – of je nu de nacht doorbrengt of niet – en je dagelijkse bezigheden zoals koken, buiten zitten, luifels uitschuiven etc – uitvoert.
In Spanje is het niet toegestaan om ‘zomaar’ ergens te overnachten. Wildkamperen mag soms onder bepaalde voorwaarden. Let wel, in beschermde natuurgebieden zoals nationale parken en stranden is het niet toegestaan. Al is de controle daarop zeker niet overal even streng. Maar boetes kunnen oplopen tot 6.000 euro en vallen nog hoger uit als je kampeert in beschermde natuurgebieden of op stranden. Overnachten in Spanje kan op speciaal voor campers ingerichte en aangewezen parkeerplaatsen en op campings. Overnachten langs snelwegen is toegestaan. Ook staan veel (wijn)boeren toe te overnachten op hun terrein.
Hoe hard mag je rijden met je camper?
De maximumsnelheden voor een camper in Spanje zijn gebaseerd op het gewicht van de camper. Is dat minder dan 3,5 ton dan gelden dezelfde maximumsnelheden als voor normale auto’s en bestelwagens. Voor campers van meer dan 3.500 kg MMA zijn de limieten 90 km/u op snelwegen en autowegen en 80 km/u op conventionele wegen waarvan de algemene limiet 90 km/u is.
Hoe vervoer je passagiers in een camper?
Alle personen in een camper moeten een autogordel dragen en zitten op een daarvoor geschikte plaats. Kinderen onder de 1,35 meter mogen alleen achterin zitten in een goedgekeurd en passend kinderzitje. Kinderen langer dan 1,35 meter, mogen ook voorin zitten en een gewone veiligheidsgordel gebruiken.
Huisdieren moeten vast zitten aan een speciale hondengordel of ze moeten vervoerd worden in een bench. Die bench moet op zijn beurt ook worden vastgemaakt. Tijdens het rijden mogen nocht passagiers, noch dieren door de camper lopen.
Wat zijn veelvoorkomende fouten die camperaars maken?
Volgens Antonio Jul, camperondernemer en voorzitter van ASEICAR in Galicië, gaat het parkeren vaak fout. “Je mag wel gewoon overal parkeren. Wat niet mag is zomaar in elke straat en stad op een willekeurige parkeerplaats overnachten”. Jul vervolgt: “Zolang je de luifel van je camper niet uitschuift, de ramen niet opent en je camper niet waterpas zet, is het toegestaan om overdag in je camper te slapen.
Toch zitten er camperaars tussen die “comfortabel aan het strand parkeren met de luifel open, stoelen en tafels tevoorschijn te halen om vervolgens buiten uitgebreid te gaan kokkerellen”. Dat is verboden en zonder enige uitzondering alleen toegestaan op de daarvoor aangewezen plekken, zoals camperplaatsen of campings”, benadrukt Jul.
Waar komt de toenemende vraag naar campers vandaan?
De meningen over de plotseling zo sterk gegroeide populariteit van campers lopen uiteen. Sommigen schrijven deze toe aan het coronavirus. Antonio Jul, camperondernemer en voorzitter van ASEICAR in Galicië, zag de verhuur en verkoop van campers exorbitant toenemen tijdens de pandemie. “Mensen ontdekken dat campers naast comfort ook een zekere vorm van veiligheid bieden. Je kunt de binnenruimtes namelijk prima desinfecteren. Ook is het niet nodig om ruimtes met anderen te delen, zoals in een hotel of resort”.
José Luis Quintero, lid van de Spaanse Federatie van Camperverenigingen, stelt dat ‘de camperboom al vóór de pandemie plaatsvond, maar dat je de camper nu vaker in het straatbeeld ziet omdat de Spanjaarden er vanwege de maatregelen voor kiezen in eigen land te blijven’.
Wat kost het huren van een camper?
Dat is afhankelijk van het type en het seizoen. Afhankelijk van het seizoen schommelt het bedrag bij een camper met twee tot vier zitplaatsen tussen de 80 en 140 euro per dag. Gaat het over de echte grote campers met vier tot zeven zitplaatsen, dan praten we over 100 euro per dag in het laagseizoen en 180 euro in het hoogseizoen.
In bergachtige gebieden gelden soms afwijkende verkeersregels. Op hellingen van ten minste 7% heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer. Een uitzondering geldt als het stijgende voertuig zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt. Daarbij is het op bergwegen verplicht om te claxonneren bij onoverzichtelijke bochten.
Bekijk ook: De 25 beste Spaanse campings