Wat voor een weer brengt de meteorologische herfst naar Spanje?

door admin
Wat voor een weer brengt de meteorologische herfst naar Spanje?

We zitten in de laatste stuiptrekkingen van de zomer, en met de komst van de maand september zullen de temperaturen dalen. In de komende weken wordt de komst van lagedrukgebieden verwacht. Die gaan gepaard met regen en de typische koufronten die kenmerkend zijn voor deze tijd van het jaar. 

Start van de meteorologische herfst

Hoewel de officiële einddatum van de zomer 23 september is, begint op 1 september al de periode die meteorologen hebben aangeduid als ‘meteorologische herfst’.

Wat is de meteorologische herfst? De klimatologische herfst, ook bekend als meteorologische herfst, begint op 1 september en eindigt op 30 november, zo’n twintig dagen voor de equinox. De ‘klimatologische herfst’ moet niet worden verward met de ‘astronomische herfst’ die begint op 23 september.

Het verschil tussen beide ‘soorten herfst’ is dat ze gebaseerd zijn op verschillende parameters. De klimatologische herfst is strikt gerelateerd aan het klimaat van de komende maanden en aan het feit dat het weer vanaf 1 september verandert. Desondanks hebben we het afgelopen weekend al typische nazomerstormen gezien met een opvallende daling van de temperaturen in het noorden en noordoosten van Spanje en de Balearen met veel ravage tot gevolg en zelfs gewonden

Wat voor een weer kunnen we verwachten in Spanje?

Aemet zegt het volgende hierover op X (voorheen Twitter): De komende week, waarin op vrijdag de meteorologische herfst begint, zal kouder zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar in bijna het hele land. Er zal een temperatuurstijging zijn in de eerste dagen, maar het kan weer afkoelen richting het weekend.

Het wordt bovendien een regenachtige week in het uiterste noorden van het schiereiland. De neerslag zal zich uitbreiden naar andere delen van het noorden en oosten van het schiereiland en naar de Balearen. In de laatste dagen van de week is het, nog steeds met enige onzekerheid, mogelijk dat het in grote delen van het land zal regenen.

Het weer vandaag

Voor maandag 28 augustus geeft Aemet nog code oranje uit wegens hevige wind en kustfenomenen aan delen van Girona, Tarragona en Castellon. Code geel voor harde rukwinden geldt voor de Canarische Eilanden Gran Canaria, La Gomera, La Palma, El Hierro en Tenerife. Ook zijn er harde windstoten te verwachten in het zuiden van Huesca, Teruel, rond de Ebro in Zaragoza, binnenland van Tarragona, de noordkust van Castellón, Tarragona, op het eiland Formentera, op Ibiza, in de bergen en de zuidkust van Mallorca, het eiland Menorca, de kust van Castellon en de kust van Huelva.

Dit vind je misschien ook leuk