Water uit mistwolken voor irrigatie laurierbossen op Canarische Eilanden

door admin
Water uit mistwolken voor irrigatie laurierbossen op Canarische Eilanden

Het irrigatieproject Life Nieblas is een van de goedgekeurde groene projecten die bij de Europese Unie waren ingediend. Verschillende partners binnen het project zullen de komende vier jaar samenwerken aan de ontwikkeling van een systeem dat water opvangt uit mistwolken om daarmee de laurierbossen te bewateren.

Woestijnvorming door klimaatverandering en landbouw

De Selva de Doramas, een groot laurierbosgebied op de Canarische Eilanden, is in gevaar. Veel van de waterhoudende planten zijn vorige zomer bij bosbranden verloren gegaan. Omdat het er door klimaatverandering steeds minder regent, dreigt er nu woestijnvorming in het gebied. De droogte is ook verergerd door de landbouw die steeds meer water verbruikt.

Water opvangen uit mistwolken

Voor het project Life Nieblas worden volgende zomer 20.000 verschillende soorten nieuwe laurierbomen geplant op een oppervlakte van 33 hectare. De eerste prototypes van het bewateringssysteem worden begin volgend jaar geplaatst op de rand van een ravijn, bij Barranco de la Virgen. Daar zal het systeem water gaan opvangen uit mistwolken die op de passaatwinden langsdrijven. Naar verwachting kan er 215.000 liter per jaar worden opgevangen. 

Daarnaast wordt bij de nieuwe aanplant gebruikt gemaakt van ‘cocoons’, biologisch afbreekbare bakjes die voorkomen dat water te snel in de bodem wegzakt, maar het langzaam afgeven aan de plant.

Samenweringsproject

Life Nieblas is een samenwerkingsproject van het eilandbestuur Gran Canaria, het agrarische onderzoeksinstituut van de Canarische Eilanden, het technologisch instituut van de Canarische Eilanden, de universiteit van San Cristóbal de La Laguna (Tenerife), het Catalaans centrum voor ecologisch onderzoek en bosbouwkundige toepassingen, het bureau voor territoriaal- en milieumanagement Gesplán, de Portugese intergemeentelijke gemeenschap Viseu Dão Lafões en de eigenaren van het terrein Heredad de Aguas de Arucas y Firgas.

Dit vind je misschien ook leuk