Waterperikelen uit Zuid-Spanje 5

door admin
Waterperikelen uit Zuid-Spanje 5

Waar moet het spoelwater uit ons toilet naar toe? Een beerput is hier verboden, een duurzame waterzuiveringsinstallatie is erg kostbaar, dus kiezen we voor een septic tank met verschillende kamers, geschikt voor vier personen. 

Aan de lokale leverancier betalen we 750 euro voor een tank van Ibespol. De septic tank wordt ingemetseld in een gat in onze lager gelegen tuin, en op het toilet aangesloten. De grijze, plastic rioolpijp loopt over de helling naar beneden.

Als alles is aangesloten, mogen we het systeem testen. Het is wennen omdat als je het toilet doorspoelt, je buiten hoort hoe het water naar de tank stroomt.

Septic tank

Na het doortrekken komt het rioolwater terecht in de eerste kamer van de septic tank. In de folder lees ik dat de poep in die kamer moet bezinken en dat het water dan overloopt naar een tweede kamer waar de resterende, vaste delen verder bezinken.

In de derde kamer worden zuurstof en bacteriën toegelaten en in kamer vier kunnen gassen ontsnappen. Ten slotte wordt het water geloosd in een grindbak die minimaal anderhalve meter diep moet zijn. Planten en bloemen kunnen zo profiteren van ons ‘gezuiverde’ water.

Poep en jasmijn

In theorie lijkt dit een ideale oplossing, maar de praktijk is natuurlijk anders. De septic tank heeft één groot nadeel. Hij stinkt vreselijk.

We gaan terug naar de leverancier die ons afscheept met kostbare poeders die we in de wc moeten gooien om het biologisch evenwicht te herstellen. Helaas zonder resultaat.

Als we op het terras voor het huis barbecueën worden we heen en weer geslingerd tussen de poeplucht uit de tank en de heerlijke geur van de bloeiende jasmijn op de hellingen.

Dode kip

Op internet achterhaal ik dat we in het toilet beslist geen schoonmaakmiddelen en toiletpapier mogen gebruiken. Zelfs een druppel wc-reiniger kan het evenwicht in de tank verstoren en een adembenemende stank veroorzaken.

Ook buurman Juan is het probleem niet ontgaan en hij heeft een tip. “Je moet een dode kip in de tank gooien. Die bacteriën zorgen er voor dat er helemaal niets meer overblijft in de tank. En dan heb je dus ook geen last meer van stank.”

Ik zoek dus in de supermarkt een minder verse kip uit en spoel hem in stukken door het toilet. Op hoop van zegen dan maar. Helaas blijkt de kip minder agressief dan in de voorspelling van Juan.

Actiefkoolfilter

Ramon kiest voor een andere aanpak. Hij verlengt de gasuitlaat en leidt de pijp over het dak tot achter het huis. Dat heeft tot resultaat dat we minder vaak stankoverlast hebben, maar echt afdoende is de oplossing niet. Tot op de dag van vandaag worden wij, afhankelijk van waar de wind vandaan komt, geplaagd door een afschuwelijke putlucht.

Onze nieuwste optie is een actiefkoolfiter. We zijn te weten gekomen dat deze filters een einde kunnen maken aan stankoverlast. Voor zo’n filter moeten we binnenkort wel naar België, want in de buurt van Malaga zijn die niet te koop. Als een lezer nog een andere, betaalbare tip heeft, houd ik me van harte aanbevolen.

Esther Rasenberg is co-hoofdredacteur van WaterForum. Met haar partner Ramon heeft zij in 2003 een ruïne in Spanje gekocht. Zij heeft aan de lijve ervaren wat het gebrek aan water kan betekenen en wat het inhoudt om een klein huis in de bergen van veilig water en sanitatie te voorzien.

Dit vind je misschien ook leuk