Weinig is zo lekker op een hete zomerdag in Spanje als een koude gazpacho of salmorejo. Hoewel het bereiden ervan niet ingewikkeld is, kiezen veel consumenten voor de gemakkelijke optie van voorverpakte producten. Een pak salmorejo is verkwikkend, voedzaam en ideaal om in je koelbox mee te nemen naar het strand. De Spaanse consumentenbond OCU zocht uit welke kant-en-klare, gekoelde salmorejo uit de supermarkt het beste is.
Om dat uit te vinden analyseerde de consumentenorganisatie 39 salmorejo-opties. De OCU onderzocht het etiket, de samenstelling en de gezondheidswaarde van de salmorejo’s, en liet een jury van koks een smaaktest uitvoeren. De smaak blijkt “het grootste zwakke punt, aangezien 38% van de monsters niet slaagde voor de smaaktest,” aldus de OCU.
De mythe van de doorzichtige fles
De OCU ontkracht ook de overtuiging dat salmorejo verpakt in een doorzichtige plastic fles, die vaak als “vers” wordt aangeprezen, van hogere kwaliteit zou zijn. De analyse toonde aan dat de prijs hiervan 27% hoger is dan die van salmorejo verpakt in een brik, zonder dat dit prijsverschil zich vertaalt in een betere kwaliteit of smaak.
Verder bleek dat huismerken gemiddeld 27% goedkoper zijn dan commerciële merken, met respectievelijk 3,03 euro per liter voor huismerken en 4,16 euro per liter voor commerciële merken.
Een opmerkelijke bevinding van de OCU was dat de prijs van salmorejo in de afgelopen twee jaar met 21% is gestegen. Die stijging is volgens de organisatie niet volledig gerechtvaardigd door de inflatie van de ingrediënten. Terwijl de prijs van tomaten stabiel is gebleven, is de prijs van olijfolie aanzienlijk gestegen. Echter, sommige fabrikanten hebben olijfolie verminderd (Caña Nature) of vervangen door het goedkopere zonnebloemolie (Majao, García Millán, Salsas de Saltera), wat de prijsstijging verder in twijfel trekt. Andere hebben de verpakking kleiner gemaakt, terwijl de prijs hetzelfde is gebleven (Salmorejo Raf de Santa Teresa).
Beste salmorejo
De salmorejo met de hoogste waardering is de Salmorejo Al Punto van supermarkt Dia. Deze variant scoorde het beste in de professionele smaaktest en werd geprezen om zijn smaak, geur, uiterlijk en textuur. De belangrijkste ingrediënten zijn groenten (78%): tomaat, paprika, knoflook; water; extra vierge olijfolie (5%); brood (4%); sherryazijn en zout. De OCU benadrukte de romige textuur, de juiste kleur en de aangename geur van de salmorejo. “In de mond is de olijfolie prettig waarneembaar,” voegde de organisatie toe. De prijs is 2,15 euro per liter.
De tweede plaats in de studie ging naar de Salmorejo IFA Eliges, die werd geprezen om zijn evenwichtige smaak en een prijs van 2,15 euro per liter. Deze salmorejo bevat verse groenten (80%): tomaat, paprika en knoflook; water; extra vierge olijfolie (6%); brood, zout en wijnazijn. “Tijdens de smaaktest viel hij op door zijn mooie kleur en geschikte dichtheid. Hij heeft een lichte azijnsmaak,” concludeerde de OCU.
Hoe maak je zelf salmorejo?
Voor wie liever zelf salmorejo maakt, hier een eenvoudig en authentiek Spaans recept:
Ingrediënten:
- 750 g rijpe tomaten
- 150-200 g wit brood van de vorige dag, zonder korst
- 2-4 tenen knoflook, geschild en fijngewreven
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 1,5 tot 2 eetlepel sherryazijn
- Zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Tomaten voorbereiden: Was de tomaten en snijd ze in stukken, verwijder het harde, witte gedeelte bij de steelaanzet en pureer ze in een blender tot een gladde massa.
- Brood weken: Week het brood in een beetje water tot het zacht is. Knijp het overtollige water eruit.
- Blenden: Voeg het geweekte brood, de knoflook, olijfolie, azijn en zout toe aan de tomatenpuree. Blend alles opnieuw tot een gladde en romige soep.
- Koelen: Zet de salmorejo minstens een uur in de koelkast om goed koud te worden.
- Serveren: Serveer de salmorejo goed gekoeld, gegarneerd met stukjes hardgekookt ei en blokjes serranoham. Vegetariërs kunnen ook kiezen voor druiven of stukjes meloen als garnering. Voor wie wel vis eet, is tonijn uit blik ook een lekkere optie.
Met dit recept kun je thuis genieten van een heerlijke, zelfgemaakte salmorejo die niet onderdoet voor de beste kant-en-klare opties uit de supermarkt.
Lees ook: Zelf Spaanse gazpacho maken