Welke tonijn in blik in de supermarkt in Spanje is de beste?

door admin
Welke tonijn in blik in de supermarkt in Spanje is de beste?

De consumentenorganisatie koos uit 32 producten van verschillende merken de twee beste op basis van onder meer smaak, hoeveelheid zout en prijs. Na vergelijking van de resultaten heeft OCU een ranglijst opgesteld met de beste artikelen op basis van hun prijs-kwaliteitverhouding. 

Kwaliteit over algemeen goed

De eerste conclusie van de OCU na analyse van 13 blikjes tonijn op zonnebloemolie en 19 op olijfolie van verschillende merken, is dat hun kwaliteit over het algemeen zeer goed is: tussen de 64 en 86 punten op de 100.

In die zin was de ingeblikte vis vers, zonder sporen van schil, vreemde kleuren of smaken. Evenmin waren er toegevoegde stoffen die dik maken. En, in tegenstelling tot wat het geval is bij blauwvintonijn, werden geen zorgwekkende niveaus van kwik gedetecteerd.

Wel teveel zout

Het meest negatieve: in de meeste blikken werd teveel zout gedetecteerd met een gemiddelde van 1,04%. In drie producten loopt dat zelfs op tot meer dan 1,25%. Die limiet wordt niet aanbevolen door het Spaanse Agentschap voor Gezondheid en Consumptie.

Er werd ook een bepaalde hoeveelheid miga (versnipperde tonijn) aangetroffen, maar altijd onder de 18%, wat de maximale limiet is die de regelgeving voorschrijft.

Etikettering kan beter

OCU heeft ook kritiek op de etikettering van de blikken. Die kan aanzienlijk worden verbeterd, aangezien er een gebrek is aan informatie over het visgebied of de manier om contact op te nemen met de fabrikant.

De prijs

Wat de prijs betreft, wijst de OCU op de moeilijkheid om blikken te vergelijken, vooral in het geval van verpakkingen van drie, van verschillende groottes en die tussen de 48 en 104 gram kunnen wegen. Om deze reden raadt de organisatie aan om naar het totale uitgelekte gewicht te kijken voordat je een specifiek gewicht kiest. Na de uitgevoerde analyse belicht de consumentenorganisatie twee producten uit alle geanalyseerde producten. Interessant is dat het hier om huismerken gaat.

Sterproducten

De tonijn met de hoogste waardering is Aldi’s Silver Salt. De prijs is 2,69 euro voor de verpakking van 3 blikken per 60 gram uitgelekt (14,94 €/kg). Het krijgt een beoordeling van 86 punten vanwege de zeer goede smaak, de zachte textuur en de juiste hoeveelheid zout.

Deze wordt op korte afstand gevolgd door de bliktonijn van Hacendado (Mercadona). De prijs is 5,02 euro voor de verpakking van 6 blikken per 60 gram uitgelekt (13,94 €/kg). Het behaalt een totale beoordeling van 85 punten dankzij het intense aroma en de smaak van tonijn, evenals de aangename textuur.

Na deze gouden en zilveren medailles beloont de consumentenorganisatie ook producten van andere merken, meestal in verpakkingen van drie blikjes. Consorcio light tonijn in olijfolie verschijnt op deze lijst met hoogtepunten met 84 punten, gevolgd door Ifa met 83. Hijos de Carlos Albo, Campos en Frinsa hebben 82 punten.

Naast het belichten van de beste producten, herinnert de OCU eraan dat ingeblikte lichte tonijn, in tegenstelling tot wat er met rode gebeurt, door minderjarigen kan worden geconsumeerd, zolang het product niet teveel wordt gegeten. In ieder geval is het raadzaam om, zodra het blikje is geopend, het binnen de eerste 48 uur te consumeren. 

Lees ook: Vis eten in Spanje: wat zijn de veiligste soorten vanwege hun lage kwikgehalte?

Dit vind je misschien ook leuk