Spaanse wijnproductie keldert in 2025: minder druiven, meer karakter

Klimaat, ziektes en prijsdruk zetten sector onder druk

door Elize van LoonElize van Loon
wijnproductie onder druk

De Spaanse wijnsector maakt zich zorgen. Volgens de Spaanse Federatie van Wijn (FEV) zou de wijnproductie in Spanje in 2025 kunnen dalen tot 31 miljoen hectoliter. Dat is ruim 5,5 miljoen minder dan vorig jaar en bijna 10 miljoen minder dan in topjaren zoals 2021 en 2022, toen Spanje nog 40 miljoen hectoliter produceerde.

De druivenoogst is inmiddels in volle gang, maar verloopt anders dan normaal. De oogstperiode is dit jaar veel korter. In veel gebieden zijn de druiven eerder rijp dan in eerdere jaren. De kwaliteit is goed, maar de hoeveelheid valt tegen. De FEV kwam deze week bijeen in Sant Sadurní d’Anoia, het hart van de cava-regio, om de situatie te bespreken.

Klimaat laat zijn sporen na

In sommige regio’s is de opbrengst zelfs gehalveerd. Oorzaken zijn extreme hitte, langdurige droogte en ziektes zoals meeldauw. Vooral in gebieden waar de druiven kwetsbaar zijn, heeft het weer flinke schade aangericht. De FEV benadrukt dat klimaatverandering steeds meer invloed heeft op de wijnbouw en de wijnproductie. Daarom pleit de organisatie voor maatregelen om beter voorbereid te zijn op extreme omstandigheden.

Hoe goed is de Spaanse wijn in 2025 na branden, droogte en meeldauw?

Prijsdruk en knelpunten in het productieproces

Door de lagere opbrengst stijgt de prijs van druiven. De wijnboeren hebben die hogere prijs nodig om te kosten te dekken. Maar de prijsstijging zorgt ook voor spanning. Wijnhuizen en producenten sluiten vooraf vaak contracten op basis van vaste prijzen. Hoe de oogst echt verloopt, is dan niet bekend. Daarom vraagt de FEV om meer flexibiliteit in de wet voor voedselprijzen, zodat er ruimte is om in te spelen op onverwachte tekorten.

Uitdagingen, maar ook hoop voor wijnjaar 2025

2025 lijkt een lastig jaar te worden voor Spaanse wijnmakers. Toch is er ook hoop. De druiven die wél geoogst zijn, zijn van hoge kwaliteit. Dat zou kunnen leiden tot bijzondere wijnen met karakter, die gemaakt zijn onder moeilijke omstandigheden.