Wolven definitief als uitgestorven verklaard in Andalusië

door admin
Wolven definitief als uitgestorven verklaard in Andalusië

Natuurbeschermers wijzen op het verlies van leefgebied, stroperij en illegale jacht als belangrijke oorzaken van deze tragische gebeurtenis. Sinds 2003 heeft de regionale overheid van Andalusië getracht de lokale wolvenpopulatie (Canis lupus signatus) te monitoren en het conflict tussen de dieren en de lokale boeren te beperken. Echter, een recent rapport van de milieudepartement van de Andalusische regering bevestigt een zorgwekkende constatering: “Sinds 2020 is er geen teken van de aanwezigheid van de wolf in Andalusië.” Dit is ondanks het feit dat de wolf een beschermde diersoort is.

Tot 2010 waren er naar schatting zes tot acht wolvenroedels in de regio, voornamelijk in de Sierra Morena, met in totaal tot wel 56 individuen. Experts geven nu echter aan dat er sinds 2013 geen bewijs is geweest van wolven in Andalusië en waarschijnlijk zelfs geen voortplantingsgroep sinds 2003.

Dreigingen 

“Dit is slecht nieuws en het bevestigt de negatieve trend voor de weinige overgebleven wolvenroedels in Zuid-Spanje,” zegt Luis Suárez, de coördinator van natuurbehoud voor het Wereld Natuur Fonds in Spanje. Hij benadrukt de ernst van de situatie en de dreigingen die de wolven in Zuid-Spanje hebben ervaren: “Ze worden bedreigd door fysieke en genetische isolatie van de wolven in de rest van Spanje, door verlies van leefgebied, stroperij en illegale jacht.”

Gebrek aan politieke wil om maatregelen te nemen

Suárez wijst met een beschuldigende vinger naar de regionale overheid van Andalusië. “Het beschamende verlies van wolven in Andalusië hangt direct samen met het gebrek aan politieke wil om natuurbeschermingsmaatregelen te nemen,” verklaart hij. Volgens hem had de overheid jarenlang de kans om actie te ondernemen, maar is deze verlamd door angst voor confrontatie met de jachtlobby en veehouders.

“Geen tijd voor excuses”

“Nu is het tijd voor de overheid om de verantwoordelijkheid te nemen en aan het werk te gaan om de terugkeer van deze soort naar de zuidelijke bergen zo snel mogelijk te garanderen,” zegt hij. “Er is geen tijd voor excuses.”

Spanje is thuisbasis van grootste wolvenpopulatie in Europa

Ondanks deze sombere situatie in Andalusië, blijft Spanje de thuisbasis van de grootste wolvenpopulatie van Europa. In de 19e eeuw waren er ongeveer 9.000 wolven verspreid over het hele land. Maar door een uitroeiingsbeleid waren er in de jaren 70 slechts enkele honderden over. Sinds de jaren 70, toen vergiftiging werd verboden, is de soort langzaam aan het herstellen.

Volgens de officiële telling in 2021 zouden er tussen de 2.000 en 2.500 wolven verdeeld over 297 roedels in Spanje leven. De tragische gebeurtenis in Andalusië benadrukt de noodzaak voor effectievere natuurbeschermingsmaatregelen in Spanje en daarbuiten. Het is een pijnlijke herinnering dat het behoud van wilde soorten niet alleen een morele verplichting is, maar ook essentieel voor het et behoud van de biodiversiteit en de gezondheid van onze ecosystemen.

Lees ook: Jacht op Iberische wolf per direct verboden in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk