Woningaanbod daalt in 70 procent van Spaanse provincies

door admin
Woningaanbod daalt in 70 procent van Spaanse provincies

De economische instabiliteit en onzekerheid die de oorlog in Oekraïne met zich meebracht, heeft ertoe geleid dat wie van plan was een huis te kopen, geconfronteerd werd met hoge prijzen en een steeds kleiner aanbod.

Bekijk ook: Enorme belangstelling voor huizenmarkt Málaga opnieuw bevestigd

Dit wordt weerspiegeld in de laatste studie die is gepubliceerd door het vastgoedportaal Idealista. “Een cijfer betekent geen trend”, legt Idealista uit, “maar het kan wel een indicatie zijn van een vertraging.”

Jaar 2022 begon goed

Het jaar 2022 begon met zeer optimistische gegevens voor de sector. Uit gegevens van INE blijkt dat tussen januari en juni de verkoop van woningen in Spanje met 23% steeg ten opzichte van 2021. “Financiering was goedkoop en vaste hypotheken waren voor iedereen betaalbaar. De Covid-pandemie moedigde ook aan om te kopen en verkopen, waardoor de woningvoorraad in het land – zeker in de gewilde gebieden – begon op te raken”, benadrukt het vastgoedportaal.

Bekijk ook: Buitenlanders kopen meer huizen in Spanje dan ooit

Vooral het spaargeld dat gezinnen tijdens de maanden van lockdown konden opbouwen, was verantwoordelijk voor deze activiteit. Dat is precies het tegenovergestelde van wat er gebeurde in de vorige vastgoedcrisis. Toen was de vraag niet genoeg voor het disproportionele aanbod van te koop staande woningen.

Renteverhoging en inflatie

Met de aankondiging van de renteverhoging afgelopen juli door de Europese Centrale Bank en de inflatie die al maanden niet meer ophoudt, daalden de verkopen en daalde het aantal te koop staande woningen. Deze voorraaddaling is echter niet overal in Spanje hetzelfde geweest. Er zijn provincies waar meer dan 20% van het aanbod verloren is gegaan. Bijvoorbeeld Valladolid, dat deze daling aanvoert met 25% minder voorraad. Valladolid wordt gevolgd door Huesca (-13%) en de Balearen (-21%).

In totaal hebben zeven op de tien provincies nu minder woningen te koop staan ​​dan een jaar geleden. Slechts 11 van de 52 provincies hebben hun aanbod vergroot. Zo is het aantal te koop aangeboden woningen in Jaén met 17% gegroeid. In Cáceres en Córdoba ging het om een stijging tot in de dubbele cijfers met respectievelijk 16% en 12%.

Madrid en Barcelona

In het geval van grote markten zoals Madrid en Barcelona heeft de hoofdstad een grotere voorraaddaling meegemaakt van 8% op jaarbasis. In het geval van Barcelona is deze slechts met 3% verlaagd. Vanuit Idealista wijzen ze erop dat de vraag in deze steden nog steeds erg sterk is en dat de voorraad daardoor meer tijd nodig heeft om te herstellen.

Provinciale hoofdsteden

Het was echter in de provinciale hoofdsteden waar de daling van het aantal te koop staande woningen het meest merkbaar was. Dat toont aan dat het gaat om gebieden met veel meer vraag dan de rest van de regio’s in Spanje. In dit geval heeft 85% van de hoofdsteden minder panden te koop dan een jaar geleden. Santander (-28%), Alicante (-26%), Valencia (-24%) en Valladolid (-24) zijn de steden die de meeste voorraad hebben verloren, vergeleken met de hoofdstad Jaén, León, Ourense en Córdoba, die hun aanbod in het derde kwartaal van dit jaar hebben vergroot.

Bekijk ook: Vooruitzichten voor de Spaanse huizenmarkt 2022 – 2023

Dit vind je misschien ook leuk