Woningprijzen Málaga schieten omhoog: 57 procent stijging in 10 jaar

door admin
woningprijzen malaga

MÁLAGA – In een jaar waarin de Spaanse vastgoedmarkt tekenen van afkoeling vertoonde door een daling in het aantal vastgoedtransacties, stegen de woningprijzen in de provincie Málaga en op de Balearen met maar liefst 9,7%.

Dit brengt de gemiddelde prijs per vierkante meter op 2.272 euro, het hoogste niveau sinds 2008. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het ministerie van Huisvesting en Stedelijke Agenda opgetekend door La Opinión de Málaga.

Toeristische gebieden voeren de lijst aan

Naast Málaga en de Balearen, beide bekend om hun toeristische aantrekkingskracht, volgen andere kustgebieden zoals Alicante, Santa Cruz de Tenerife en Valencia met vergelijkbare prijsstijgingen. Deze stijgingen vonden plaats ondanks de verhoging van de rentetarieven door de Europese Centrale Bank. Normaal gesproken heeft dat een dempend effect op de vastgoedmarkt.

Zesde duurste provincie van Spanje

Met een gemiddelde prijs van 2.272 euro per vierkante meter is Málaga nu de zesde duurste provincie van Spanje. De provincie ziet Madrid, de Balearen, Guipúzcoa, Barcelona en Vizcaya nog boven zich. In 2022 overtrof Málaga al Álava, dat traditioneel hogere prijzen kende. Málaga overschreed in dat jaar voor het eerst sinds 2009 de grens van 2.000 euro per vierkante meter, een prijsniveau dat niet meer gezien was sinds de piek van de vastgoedbubbel in 2008.

Herstel na de crisis

Tijdens de economische crisis die volgde op het barsten van de vastgoedbubbel, daalden de woningprijzen in Málaga. Het dieptepunt lag op ongeveer 1.450 euro in 2013 en 2014. Sindsdien zijn de prijzen met 57% gestegen in de afgelopen tien jaar. Die stijging wordt alleen door de Balearen overtroffen.

Verschillen per type woning en gemeente

Nieuwbouwwoningen (tot vijf jaar oud) zagen hun prijs met 8,5% stijgen tot 2.614 euro per vierkante meter. Dat is de hoogste prijs in twaalf jaar. De prijs van bestaande woningen steeg met 9,7% tot 2.262 euro.

In gemeenten zoals Torremolinos, Benalmádena, Málaga-stad, Fuengirola en Estepona werden de grootste prijsstijgingen genoteerd, met Torremolinos aan kop met een stijging van 14,3%. Marbella blijft de duurste gemeente met een gemiddelde prijs van 3.037 euro per vierkante meter. In het binnenland zijn de prijsstijgingen gematigder, terwijl Ronda als enige gemeente een lichte daling noteerde.

Lees ook: Enorme belangstelling voor huizenmarkt in Málaga opnieuw bevestigd

Dit vind je misschien ook leuk