De vraag naar woningen in Malaga is enorm. Toch staan er volgens de laatste berekeningen van het statistiekbureau INE meer dan 150.000 leeg in de provincie. Daarmee neemt Malaga de zesde plaats in Spanje in. Ondanks de groeiende vraag naar woningen, zijn er in sommige dorpen tot 40% van de woningen onbewoond.
Dit aantal is gebaseerd op het verbruik van elektriciteit. Een woning wordt als leeg beschouwd als er geen elektriciteitscontract is of als het verbruik lager is dan dat van vijftien dagen per jaar. Vóór Malaga liggen Barcelona en Alicante, met meer dan 200.000 onbewoonde woningen, evenals Madrid, met bijna 188.000, evenals Valencia (172.575) en Coruña (163.164). In het hele land staan bijna vier miljoen huizen leeg (3,83 miljoen specifiek).
In Andalusië is Almería de provincie met het hoogste percentage leegstaande woningen, met bijna 17% van het totaal (iets meer dan 73.000 op een totaal van 433.763). Terwijl Sevilla het laagste aantal onbewoonde huizen heeft, met 10,65% (97.189 vergeleken met een totaal van iets meer dan 900.000).
Groeiende vraag en leegstand
Volgens de Banco de España heeft de Spaanse vastgoedmarkt dringend behoefte aan 600.000 nieuwe woningen om aan de vraag te voldoen. Dit tekort wordt deels veroorzaakt door de komst van niet-ingezetenen en het onvermogen van de bouwsector om gelijke tred te houden met de groei van nieuwe huishoudens. In Málaga wordt dit probleem verergerd door overconstructie en ongebruikte, verouderde woningen die niet voldoen aan de huidige vraag.
Regionale variaties
De leegstand varieert sterk binnen de provincie. In Marbella staat 20% van de woningen leeg, terwijl in de stad Málaga dit slechts 6,35% is. In kleinere gemeenten zoals Benahavís en Algarrobo zijn de leegstandpercentages nog hoger, respectievelijk 60% en 54%. Dit komt deels door de overbouw in deze gebieden en deels doordat veel van deze woningen in een staat van verval verkeren en niet geschikt zijn voor onmiddellijke bewoning. Andere gemeenten met hoge percentages van rond de 40% onbewoonde huizen zijn Casares, Ojén, Cómpeta, Gaucín, Cañete la Real of Colmenar.
Invloed van de pandemiejaren
Volgens de krant SUR is de leegstand in Málaga sinds 2021 afgenomen vooral door de toegenomen vraag naar woningen na de pandemie. Woningen die nu tegen redelijke prijzen te koop of te huur worden aangeboden snel worden verkocht of verhuurd. Daarentegen stelt Julio Rodríguez, lid van het INE, in dezelfde krant dat veel leegstaande woningen niet klaar zijn voor onmiddellijke bewoning vanwege hun slechte staat of ongunstige ligging.
Seizoensgebonden gebruik
Een aanzienlijk deel van de woningen in de provincie Málaga wordt slechts sporadisch gebruikt. Volgens het INE wordt ongeveer 9% van de woningen slechts een paar maanden per jaar bewoond, vooral in toeristische gebieden zoals Torrox, waar 20% van de woningen slechts een deel van het jaar wordt gebruikt en dan met name in de vakantiemaand augustus. Dit draagt bij aan de hoge leegstandscijfers, ondanks de vraag naar permanente huisvesting.
Verouderd vastgoed als oplossing?
Patricio Palomar, consultant bij AIRE Partners, suggereert dat het renoveren of slopen van verouderde gebouwen in stadscentra en woonwijken een oplossing kan zijn voor het woningtekort. Hij stelt dat oude gebouwen met weinig woningen kunnen worden vervangen door moderne appartementencomplexen met meer wooneenheden. Dit zou echter tijd kosten en een aanzienlijke investering vergen.
Waarom hebben zoveel Spanjaarden een tweede woning?
Veel Spanjaarden bezitten tweede huizen in toeristische gebieden vanwege de culturele waarde die wordt gehecht aan vakantie en vrije tijd. Mensen uit het hete binnenland zoeken ‘zomers verkoeling aan de kust. Ook was het tijdens de toeristische ‘boom’ decennialang behoorlijk aantrekkelijk om te investeren in vastgoed op locaties die zowel persoonlijk genot (vakantie) als potentieel verhuurinomen bieden (toerisme).
Oplossing voor leegstand?
Wat er precies met de leegstaande woningen moet gebeuren, blijft een terugkerend vraagstuk in het politieke debat. De nieuwe huisvestingswet heeft gemeenten de mogelijkheid gegeven om extra belastingen te heffen op woningen die al lange tijd leegstaan. Toch zijn er ook uitzonderingen voor bepaalde situaties waarin een woning niet als leeg wordt beschouwd, zoals wanneer het pand wordt gebruikt voor werk, gezondheidsredenen, renovatie of verkoopdoeleinden.
Miljoenen leegstaande huizen maar Spaans woningtekort stijgt