Zestien weken geboorteverlof voor vaders in Spanje

door admin
Zestien weken geboorteverlof voor vaders in Spanje

In 2007 mochten vaders in Spanje vijftien dagen verlof opnemen na de geboorte van hun kleintje. Per april 2019 breidde Spanje het geboorteverlof voor vaders uit naar acht weken. Op dat moment kondigde de Spaanse regering aan dat het verlof de komende jaren wordt uitgebouwd naar zestien weken, dezelfde periode waarop moeders in Spanje recht hebben. Op dit gebied heeft de regering woord gehouden.

Regels omtrent ouderschapsverlof in Spanje

De zestien weken verlof worden zowel voor de moeder als de vader 100 procent betaald door de overheid. De eerste zes weken na de geboorte zijn volgens de wet beide ouders vrij, vervolgens kunnen de ouders zelf bepalen of ze het resterende verlof tegelijkertijd willen inzetten of dat eerst de een verlof neemt om voor de baby te zorgen en vervolgens de ander.

Het verlof is echter wel persoonlijk en niet overdraagbaar: Als de vader besluit zijn verlof niet volledig op te willen nemen, kan hij de niet opgenomen periode niet overdragen aan de moeder zodat zij langer verlof heeft.

Spanje bovenaan Europese landen met uitzonderlijk geboorteverlof

De zestien weken verlof en het feit dat het verlof niet overdraagbaar is, zetten Spanje hoog in het rijtje van landen die geboorteverlof goed hebben geregeld. Eerder was dit alleen het geval voor de Noord-Europese landen. Met de komst van deze regeling wil Spanje mannen gelijkstellen aan vrouwen en wil het land hiermee aangeven dat ook partners het recht en de verplichting hebben om hun kind te kunnen verzorgen onder dezelfde voorwaarden als de vrouw.  

Nieuwe regeling nog niet perfect in Spanje

Hoewel Spanje met deze regeling een grote stap zet in gelijke rechten voor mannen en vrouwen omtrent de geboorte van kinderen, laat het ministerie van Gelijkheid van Spanje weten dat nog niet alle uitdagingen uit de weg zijn genomen, zo schrijft El País.

“De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert zes maanden borstvoeding. Deze zorg is iets wat alleen de vrouw op zich kan nemen en dit past niet in de vier maanden ouderschapsverlof die op dit moment van kracht is. We zien dat vrouwen vaak degenen zijn die minder uren gaan werken of stoppen met hun baan om de zorg voor de kinderen op zich te nemen. Om dit nog beter te regelen, heeft Spanje een nieuwe formule nodig die het mogelijk maakt voor ouders om werk en zorg nog beter te combineren,” aldus een woordvoerder van het Ministerie.

Dit vind je misschien ook leuk