Zeven miljard liter drinkwater gaat jaarlijks verloren in provincie Málaga

door admin
Zeven miljard liter drinkwater gaat jaarlijks verloren in provincie Málaga

Deze conclusie komt in een tijd dat veel gemeenten in Málaga door de langdurige droogte in de provincie al beperkende maatregelen hebben moeten nemen wat waterverbruik betreft. Vooral in de regio La Axarquía ten oosten van de stad Málaga heerst grote waterschaarste.

De krant Sur schrijft dat de provinciale Raad er bij gemeenten op aandringt om prioriteit te geven aan werkzaamheden om de netwerken te verbeteren. De Raad baseert zich hierbij op een studie van de Provinciale Staten naar de bevoorradingsnetwerken in plaatsen met minder dan 20.000 inwoners.

“Zeer verontrustend”

Een miljoen euro werd geïnvesteerd om waterlekken op te sporen in 77 kleine gemeenten op een totaal netwerk van 800 kilometer leidingen. De gegevens voor de eerste 51 onderzochte plaatsen zijn “zeer verontrustend”, zo stelde de voorzitter van de Provinciale Staten, Francisco Salado tijdens een persconferentie over de eerste conclusies van het onderzoek. 

“De waterverliezen die optreden in het netwerk zijn niet allemaal te wijten aan lekken, omdat er ook frauduleuze innames kunnen zijn”, legde Salado uit. Hij ging niet in op specifieke gemeenten, maar gaf aan dat in de meeste gementen “een groot aantal lekken” werd gedetecteerd. Op sommige plaatsen zelfs tot 45 lekpunten in het gemeentelijke waternetwerk.

Met dat water kunnen 90.000 inwoners voorzien worden

“De provincie kan het zich niet veroorloven zulke inefficiënte en inefficiënte toevoernetwerken te hebben in haar gemeenten, die meer dan zeven kubieke hectometer water per jaar verliezen. Met dat water zouden we 90.000 inwoners kunnen voorzien of wat hetzelfde is, het aantal inwoners dat bij elkaar opgeteld de 64 kleinste gemeenten van de provincie vormt. Het heeft geen zin om nieuwe putten en reservoirs te bouwen of water over te hevelen als we het water onderweg kwijtraken”, waarschuwde de voorzitter van de Provinciale Staten.

De waterreservoirs in de provincie Málaga zijn op 36,53% van hun capaciteit. Daar komt bij dat er sprake is van een zeer droge periode met bovendien de voorspelling van een droge en warme herfst. Dat betekent dat deze ongecontroleerde lekken of frauduleuze innames van water ook een economisch verlies vertegenwoordigen. Zonder de lekken zouden gemeentes ongeveer 3,5 miljoen euro meer kunnen factureren.

De lekken moeten dringend verholpen worden, frauduleuze wateronttrekking moet worden tegengegaan en storingen moeten onmiddellijk worden gerepareerd en netwerken in slechte staat moeten worden gerenoveerd. Dat waren de eerste dringende conclusies van het onderzoek. 

Daarom heeft Salado er bij de gemeenten op aangedrongen dringend prioriteit te geven aan de noodzakelijke investeringen om hun waternetwerken te verbeteren. Daarmee moeten ze een ​​grotere efficiëntie bereiken bij het beheer van zo’n “beperkte” hulpbron en een einde te maken aan lekken en fraude. 

Daarnaast herinnerde Salado eraan dat de provinciale instelling 32 miljoen euro heeft uitgetrokken voor waterbouwkundige werken. Hiervan zijn al 16,8 miljoen geïnvesteerd voor levering, verbetering van stroomgebieden, waterzuiveringsinfrastructuren, aanleg van nieuwe afzettingen of de vergroting van hun capaciteit, of de vervanging en modernisering van leidingen. Hiervan hebben de gemeenten Fuente de Piedra, Humilladero, Campillos, Valle de Abdalajís, Casabermeja of Almogía al geprofiteerd. Ook wordt er op korte termijn nog eens 15 miljoen geïnvesteerd in nieuwe projecten ter verbetering van de waterbouwkundige infrastructuur in verschillende delen van de provincie.

Bekijk ook: Miljoenen liters water stromen in Fuengirola ongebruikt de zee in

De president van de Diputación voegde toe dat het gebrek aan water geen rem op de economie en ontwikkeling van de provincie mag zijn. Daarom riep hij ook andere overheidsdiensten zoals gemeentes zelf en de Junta de Andalucía op om de basisinfrastructuur te plannen. 

Dit vind je misschien ook leuk