Zijn de Spaanse strijdkrachten voorbereid op een luchtaanval?

door admin
aanval militair verdedigingssysteem

De aanval van Iran op Israël heeft de noodzaak benadrukt van een efficiënt verdedigingssysteem tegen luchtaanvallen. De Israëlische militaire industrie blijkt opnieuw uit te blinken met haar beroemde IJzeren Koepel. Maar beschikt Spanje eigenlijk over een goede verdedigingsstructuur? 

Spanje beschikt over een reeks antiluchtafweerraketten, ontworpen om diverse bedreigingen op verschillende bereiken te neutraliseren.

Patriot als hoofdpilaar

De belangrijkste pijler van de Spaanse luchtafweer is de Patriot-raket, van Amerikaanse oorsprong. Deze staat bekend om zijn vermogen om doelen op lange afstand en grote hoogte te onderscheppen. Deze raketten, grotendeels tweedehands verworven uit Duitsland, maken deel uit van drie strategisch ingezette batterijen.

Hawk voor middellange afstand

Een andere belangrijke verdedigingslaag wordt gevormd door de Hawk-lanceerinstallaties. Die vormen een cruciaal onderdeel van het Spaanse luchtafweersysteem. Met een maximale reikwijdte van 40 km zijn deze raketten in staat om zowel lucht- als raket- en dronebedreigingen te onderscheppen.

Veelzijdige en effectieve Nasams

Spanje beschikt ook over de Nasams-batterijen, geproduceerd door het Noorse bedrijf Kongsberg. Die zijn zeer effectief tegen tegen een breed scala aan bedreigingen op een afstand tot 25 km. Deze systemen zijn onderworpen aan een moderniseringsproces om optimale prestaties te garanderen.

Mistral voor korte afstandsverdediging

De laatste schakel in de Spaanse luchtafweer wordt gevormd door de Mistral-raket. Deze is ontwikkeld door het Franse bedrijf MBDA. De raketten, recent aangeschaft in een aanzienlijke investering, zijn in staat om een groot gebied te bestrijken. Ze vormen een laatste verdedigingslinie tegen bedreigingen op korte afstand.

Hoewel Spanje niet beschikt over een IJzeren Koepel zoals Israël, biedt het verdedigingssysteem in lagen volgens experts een solide bescherming tegen moderne luchtaanvallen.

Lees ook: Spanje plaatst 2.000 militairen langs de zuidkust

Dit vind je misschien ook leuk