Zo lang moet Spanjaard gemiddeld wachten voor afspraak met de huisarts

door Elize van Loon
elektronische recepten

Spanjaarden die een afspraak willen maken met de huisarts moeten geduld hebben. De gemiddelde wachttijd voor de afspraak met de huisarts is ruim 8 dagen. De wachttijd is gedaald naar 8,34 dagen, volgens de laatste gezondheidsbarometer. Dat is 1,14 dagen korter dan het jaar ervoor, volgens de Gezondheidsbarometer 2024.

De Gezondheidsbarometer is uitgevoerd door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS). Voor het onderzoek, dat in april van dit jaar werd uitgevoerd, zijn in totaal 2.576 mensen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Wat de wachttijden betreft, kon 25,1% van degenen die een afspraak maakten dezelfde dag of de volgende dag bij hun huisarts terecht. En dat is vijf procent meer dan in het onderzoek van vorig jaar. De rest had een gemiddelde wachttijd van 8,3 dagen. Van de mensen die meer dan een dag moesten wachten op een afspraak, moest 22,5% zelfs 11 dagen of meer wachten. En voor 10,9% lag de vertraging tussen de 8 en 10 dagen. Voor 17% was dat 7 dagen.

Positiever over eerstelijnszorg en gezondheidssysteem

83,6% van de gebruikers van eerstelijnsgezondheidszorg beoordeelden de zorg die zij ontvingen positief. Dit percentage is licht gestegen ten opzichte van de 80,4% in 2023. De meest gewaardeerde aspecten zijn het vertrouwen en de veiligheid die zowel het verplegend als het medisch personeel uitstraalt (respectievelijk 8,08 en 7,87 op 10). De tevredenheid met de eerstelijnsgezondheidszorg steeg licht en bereikte 6,29 punten in vergelijking met 6,19 een jaar eerder. De beoordeling van specialistische zorg blijft positief, maar de score daalde van 5,95 naar 5,86 punten.

Daarnaast laat de Gezondheidsbarometer een lichte stijging zien van de tevredenheid van het publiek over het openbare gezondheidssysteem. Dit kreeg een 6,26, iets hoger dan de score van 6,14 in dezelfde periode in 2023.

Spoedeisende hulp (7,51 punten) en ziekenhuiszorg (7,14 punten) blijven de best beoordeelde aspecten van het gezondheidssysteem. 50,1% van de bevolking denkt nog steeds dat de werkende bevolking de openbare gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk financiert.  Slechts 45,6% weet dat deze wordt gefinancierd door de belastingen van alle burgers.

Maandenlange wachttijden voor geestelijke gezondheidszorg

Volgens de Gezondheidsbarometer slaagde 40% van de Spanjaarden die een professional consulteerden voor geestelijke gezondheidsproblemen er bovendien in om binnen 1 tot 3 maanden gezien te worden. Dit is de eerste keer dat het CIS-document een vraag over geestelijke gezondheid bevat. Slechts 26% slaagde erin om binnen de 30 dagen een afspraak te maken en de overige 26% had meer dan 3 maanden nodig voor een consult.

17,8% van de ondervraagden gaf aan dat ze een gezondheidsprofessional moesten raadplegen vanwege een psychisch gezondheidsprobleem of psychologisch of emotioneel ongemak. 46,3% had een afspraak in de openbare gezondheidszorg, 44,7% in de privégezondheidszorg en 2,6% in beide. Van degenen die een behandeling kregen in de openbare gezondheidszorg, meldde 40,1% dat ze door een specialist in de psychiatrie werden gezien. 33,1% door hun huisarts en 20,8% door een psycholoog.

Specialistische zorg

42,3% van de ondervraagden heeft in de afgelopen twaalf maanden een specialist in de openbare gezondheidszorg geraadpleegd, hetzij op verwijzing van de huisarts (37,2%), hetzij op afspraak door de specialist zelf in een eerder consult (57,9%).

Van degenen die een verwijzing kregen van hun huisarts, moest 41,1% meer dan 3 maanden wachten. Voor 37,8% was dat tussen de 1 en 3 maanden. Slechts 19% van de respondenten hoefde minder dan een maand wachten.

81,5% beoordeelt de ontvangen zorg positief, dat is ongeveer het zelfde als in 2023 (82,8%). Gebruikers ontvangen de informatie over hun gezondheidsprobleem en het vertrouwen en de veiligheid die het medisch personeel bieden (respectievelijk 7,74 en 7,73).

Dit vind je misschien ook interessant: Dit moet je weten als je zorg nodig hebt in Spanje 

Dit vind je misschien ook leuk