Virusinfecties oorzaak van 8 procent sterfgevallen door kanker in Spanje

door admin
Virusinfecties oorzaak van 8 procent sterfgevallen door kanker in Spanje

Roken, een slecht voedingspatroon, frisdrank en alcohol, te weinig beweging en onbeschermd in de zon zitten. Als je deze factoren zoveel mogelijk vermijdt dan is – volgens experts – 40 procent van de kwaadaardige tumoren te voorkomen. Toch spelen ook minder zichtbare factoren een rol in het ontstaan van kwaadaardige tumoren. Virus- en bacteriële infecties zorgen voor 8 procent van de sterfgevallen door kanker.

Ruim 9.000 Spanjaarden sterven jaarlijks aan kanker door virusinfecties

In 2017 stierven 110.000 mensen in Spanje aan een kwaadaardige tumor. Binnen het onderzoek van onderzoekscentrum Biomédica zijn 9.115 (8 procent) van deze sterfgevallen toe te schrijven aan infecties en virussen. Vier micro-organismen zijn verantwoordelijk voor deze sterfgevallen, genaamd de Helicobacter pylori bacterie (48 procent), het hepatitis C-virus (31 procent), het humaan papillomavirus (15 procent) en het hepatitis B-virus (4 procent).

Josep Maria Ramón leidt het onderzoek binnen het Spaanse onderzoekscentrum Biomédica. Hij vertelt dat dit de eerste keer is dat zo’n onderzoek in Spanje plaatsvindt waarin men probeert het sterftecijfer van kanker te kwantificeren en te verklaren en waarbij infecties de oorzaak van kanker zijn.

Cijfers in perspectief

Medicus Joan B. Soriano van de autonome universiteit van Madrid is het eens met de conclusie van Ramón, maar vertelt dat roken de grootste oorzaak blijft bij het ontstaan van kanker. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie beaamt dat roken zorgt voor 22 procent van de sterfgevallen aan kanker. Soriano is als coördinator betrokken bij een wereldwijde studie over ziektes die wordt geleid door de universiteit van Washington. Hij vertelt: “Tabak is de oorzaak van 28 procent van lever- en maagkanker, dus 3,5 keer zoveel dan kanker door virussen en infecties.”

Geen appels met peren vergelijken

Als tegengeluid vertelt Ramón dat de eerdergenoemde cijfers van zijn onderzoek de sterftecijfers weergeven, niet het aantal kankergevallen. Infectie-gerelateerde tumoren beslaan zo’n 12 tot 16 procent van alle kankergevallen. “Tumoren die ontstaan zijn door infecties zijn over het algemeen beter te behandelen dan tumoren die veroorzaakt zijn door het roken. Daarom ligt het sterftecijfer procentueel een stuk lager”, aldus Ramón.

Ramón en zijn team willen met dit onderzoek het belang aantonen van een goede hygiëne, een gezond voedingspatroon en het verstandig omgaan met seksuele relaties. Naast het vermijden van alcohol, tabak en overgewicht zijn veel van de oorzaken die uiteindelijk kunnen resulteren in kanker te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk