Welke gezichtsmaskers zijn te koop bij de Spaanse apotheken

door admin
Welke gezichtsmaskers zijn te koop bij de Spaanse apotheken

De boodschap ‘wij hebben geen handgel en gezichtsmaksers’ die al wekenlang bij de Spaanse apotheken op de ramen hangt, begint langzaam maar zeker te verdwijnen. De prijs van het beschermingsmateriaal is nu echter een stuk hoger dan vóór de coronacrisis toen een chirurgisch mondkapje nog 60 eurocent kostte. Nu gaan ze voor 2,5 euro over de toonbank. In de Spaanse Staatskrant van afgelopen zondag heeft de overheid de regulering voor een vaste maximale verkoopprijs van beschermingsmateriaal gepubliceerd. Maar, welke maskers zijn er te koop in Spanje en welke zijn dan geschikt?  

Drie soorten maskers

Er zijn drie categorieën gezichtsbeschermende maskers: hygiënische, chirurgische en filtrerende maskers. Alle drie hebben ze een ander gebruiksdoel. De hygiënische maskers zijn het goedkoopst en bieden de minste bescherming. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat de drager van het masker zijn omgeving met het coronavirus besmet. De chirurgische maskers worden gebruikt in de medische sector om te voorkomen dat een patiënt micro-organismen van de zorgverlener binnen krijgt. De veiligste maskers zijn de maskers met een beschermende filter, ook bekend als ademhalingsbeschermingsmaskers, waarvan er 3 types zijn: FFP1, FFP2 en FFP3. Het FFP2-masker wordt gebruikt in de gezondheidszorg door professionals die in de nabijheid komen van besmette patiënten. De 98% effectief filterende FFP3-maskers worden gedragen door zorgprofessionals die in sterke mate blootgesteld staan aan virusoverdracht via de lucht bij bepaalde handelingen die worden uitgevoerd bij de patiënt op de IC zoals het inbrengen of verwijderen van de ademhalingsbuis.

Als een FFP-masker een klep heeft, dient deze niet voor een betere bescherming, maar deze zorgt ervoor dat vocht uit het kapje kan ontsnappen bij de uitademing waardoor het een groter draagcomfort heeft.   

Hygiënische mondkapjes voor meermalig gebruik

Alle chirurgische en filtrerende mondkapjes zijn enkel geschikt voor eenmalig gebruik. De chirurgische kapjes bieden vier uur lang bescherming, de FFP-kapjes ongeveer acht uur. De hygiënische mondkapjes, het type mondkapje dat door de overheid wordt uitgereikt aan mensen die met het openbaar vervoer reizen, kunnen na een desinfectieprocedure opnieuw worden gebruikt. Deze desinfectieprocedure bestaat uit: wassen in de wasmachine op 60 of 90 graden met een normaal wasmiddel of weken in een chlooroplossing (1 deel bleek op 50 delen water), gedurende 30 minuten en daarna goed uitspoelen met water en zeep. Als het kapje droog is, is het weer klaar voor gebruik. Het dragen van deze kapjes is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen op plaatsen waar de anderhalve meter afstand niet gegarandeerd is.

Zelf kapjes maken

Het thuisgemaakte mondkapje van stof is een alternatief dat besmetting op andere mensen kan helpen voorkomen, maar beschermt in geen geval voor besmetting van de drager door anderen. Deze gezichtsbescherming wordt niet aangeraden, omdat het schijnveiligheid geeft. Deze belangrijkste voorzorgsmaatregelen blijven onveranderd van kracht: veelvuldig handen wassen met zeep, sociale afstand van 1,5 meter en buiten de deur het gezicht niet met de handen aanraken.

Kinderen en gezichtsmaskers

Voor (kleine) kinderen geldt dat het dragen van een hygiënisch gezichtsmasker niet veel toevoegt. Kinderen zitten er met hun handen aan en willen het van hun hoofd halen waardoor het een averechts effect kan hebben. Speciale kindermaskers zijn vooralsnog niet bij de Spaanse apotheken verkrijgbaar. Voor ouders die toch graag een speciaal masker voor hun kind willen kopen, kunnen hiervoor wellicht terecht op het internet.

Dit vind je misschien ook leuk