Obesitasconsulten verdriedubbeld sinds aanvang coronacrisis

door admin
Obesitasconsulten verdriedubbeld sinds aanvang coronacrisis

Sinds het begin van de coronacrisis in Spanje is het aantal medische consulten voor obesitas met 200% toegenomen. Dat zegt het hoofd van de obesitas-afdeling van het Academisch Ziekenhuis van Sanchinarro, professor Sánchez Nava. Veel mensen melden zich nu in het ziekenhuis omdat ze zich enerzijds zorgen maken over hun overgewicht dat er tijdens het huisarrest niet beter op is geworden, en anderzijds omdat ze met dit overgewicht bij de risicogroep voor Covid-19 horen. 

Meer aandacht voor obesitas vanuit de zorg

Dat dit geen onterechte zorg is, blijkt onder andere uit een onderzoek dat is uitgevoerd door William Dietz en Carlos Santos-Burgoa van de George Washington University in Amerika. Uit dit onderzoek komt naar voren dat het hogere percentage coronadoden in Italië in vergelijking met China verklaard kan worden door het hogere percentage Covid-19-patiënten met obesitas in Italië. Nog afgezien van de gezondheidsrisico’s die obesitas met zich meebrengt, betekent het dus ook extra risico bij uitbraken zoals de coronapandemie. Dat geeft gezondheidsprofessionals een goede reden hier de nodige aandacht aan te besteden en wellicht voor meer ingrijpende behandelvormen te kiezen. 

Volgens de WHO sterven namelijk jaarlijks 2,8 miljoen mensen als gevolg van obesitas of overgewicht, en dit cijfer schiet de lucht in als er daarbij sprake is van een pandemie. Volgens López-Nava toont het samenvallen van de obesitaspandemie en de coronapandemie eens te meer hoe omvangrijk het probleem van overgewicht en hoe groot de urgentie tot effectieve behandelmethoden is. De lockdown heeft ertoe geleid dat mensen dit probleem onder ogen zien, er iets aan willen doen en professionele hulp inschakelen. 

Dieten vaak niet de sleutel tot succes

Uit gegevens van het Academisch Ziekenhuis van Sanchinarro blijkt dat de thuisquarantaine bij Spanjaarden tot gemiddeld een kilo gewichtstoename per week heeft geleid. 95% van de diëten waarmee wordt gestart, wordt niet afgemaakt en resulteert dus ook niet of nauwelijks in gewichtsafname. Om resultaat te bereiken is het volgens López-Nava van belang in te grijpen in het honger- en verzadigingsgevoel. Daarbij valt te denken aan chirurgische ingrepen als een maagverkleining of het plaatsen van een maagballon. Over het algemeen zijn dit effectieve, maar voor de patiënt ook heel ingrijpende operaties. 

Daarnaast kunnen ook verschillende soorten psychotherapie effectief zijn, waarmee de oorzaak van de overmatige calorie-inname wordt aangepakt. Volgens voedingsdeskundige Amil López Viéitez gaat het bij overgewicht niet zozeer om een fysiek hongergevoel dat na het eten niet verdwijnt, maar speelt veel meer de emotionele eetlust een rol waarvan het verzadigingspunt eigenlijk nooit wordt bereikt. 

Hoe dan ook blijft het van groot belang zich te realiseren dat minder eten en meer bewegen de meest effectieve methode is om gewicht te verliezen. Tegelijkertijd, zegt López-Nava, is dat voor mensen met overgewicht of obesitas ook veruit de moeilijkste methode.

Dit vind je misschien ook leuk