Spaanse regio’s moeten Intensive Care capaciteit verdubbelen

door admin
Spaanse regio's moeten Intensive Care capaciteit verdubbelen

De ministeriële verordening die zondag in het staatsblad BOE is gepubliceerd reguleert het proces waarmee de centrale regering in overeenstemming met de regio’s de verschillende de-escalatiefases van start laat gaan. Spanje gaat vanaf heden tot medio juni door vier fases van 0 tot 4 om van een vrijwel volledige lock down terug te keren naar de normaliteit.

Als uitgangspunt moeten de Spaanse regio’s aan een aantal minimum vereisten voldoen op het gebied van hun publieke zorgsysteem vóórdat hun voorstellen voor versoepeling van maatregelen bestudeerd kunnen worden en een van hun provincies al dan niet kan overgaan naar een nieuwe fase. Een van die vereisten is dat een regio in staat moet zijn om in maximaal vijf dagen tijd tussen 1,5 tot 2 IC-bedden op elke 10.000 inwoners beschikbaar te hebben.

Op basis van gegevens die Datadista.com heeft verzameld betekent het dat de meeste regio’s hun IC-capaciteit in publieke ziekenhuizen moeten kunnen verdubbelen. Op landelijk niveau betekent het een toename van de capaciteit tot een minimum van 7.052 IC-bedden gedurende de de-escalatiefase ten opzichte van de gemiddeld 4.335 beschikbare bedden tussen 2010 en 2017, op basis van de laatst gepubliceerde officiële cijfers hierover.

Daarbij moeten regio’s ook in staat zijn om binnen vijf dagen tijd tussen 37 tot 40 bedden voor accuut zieken te hebben op elke 10.000 inwoners. Op landelijk niveau gaat het dan om 174.271 tot 188.402 bedden om het hoofd te kunnen bieden aan eventuele plotselinge nieuwe uitbraken van het virus. Dit duurt voort tot er een vaccin is gevonden. 

De regering beveelt de regio’s aan hetzelfde aantal zorgprofessionals in dienst te houden als er waren op het moment dat de eerste verlenging van de noodtoestand van kracht werd. Die zorgprofessionals moeten zo worden geplaatst dat de eerstelijnshulpverlening wordt versterkt.

Het eerste voorstel van de afzonderlijke regio’s voor de versoepeling van de maatregelen dient uiterlijk op 6 mei om 14 uur binnen te zijn bij het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. Dat is een week voor men de voorgestelde maatregelen zo mogelijk van kracht laat gaan. Dus hieruit kan worden afgeleid dat de eeerste versoepelingen per regio’s op zijn vroegst op 13 mei in werking treden. 

Dit vind je misschien ook leuk