Illegale onlineverkoop van zelftests stopgezet in Spanje

door admin
Illegale onlineverkoop van zelftests stopgezet in Spanje

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid desgevraagd aan de Spaanse krant El País laten weten. Covidtest werd een maand geleden opgericht en verkocht de diagnostische zelftests, die na 15 minuten resultaat geven, voor een prijs van 89 euro. In vijf dagen tijd verkocht het online-bedrijf ongeveer 200 tests, voorzien van de promotietekst “Goedgekeurd door Spaanse artsen”. Om de tests aan de man te brengen, maakte de website gebruik van sociale media waarbij korting werd gegeven als via het profiel van zogeheten ‘influencers’ op Instagram de test werd besteld. De website van Covidtest is sinds dinsdagochtend uit de lucht gehaald.  

Massale behoefte om te testen

Ondanks dat het ministerie van Volksgezondheid bedrijven heeft ontraden om het voltallige personeel te gaan testen, zijn een aantal grote bedrijven in Spanje toch overgegaan op een testbeleid. De behoefte om te testen is niet alleen onder werkgevers maar ook onder de Spaanse bevolking groot. De overheid staat het afnemen van tests door privéklinieken alleen toe met een verwijzingbrief van een arts. Desondanks is de vraag naar zowel PCR-tests (die een coronabesmetting op het moment van testen kan vaststellen), als de antilichamentests (die pas dagen na de besmetting of zelfs na genezing een coronabesmetting vaststelt) bij deze privéklinieken ongekend groot. El País zegt bewijzen te hebben dat een aantal privéklinieken toch tests uitvoert zonder medische indicatie en verwijsbrief van een arts.  

Niet bestaand bedrijf

Volgens de website van Covidtest zou het bedrijf gevestigd zijn op een adres in het centrum van Madrid. In werkelijkheid is op dit adres een business center gevestigd, een kantoor met vergaderruimten en een receptioniste dat door meer dan 30 bedrijven wordt gedeeld. Achter de website Covidtest zit het bedrijf Globalcare Biotech, waarvan nog geen enkele werknemer in het op de website vermelde adres is verschenen. Het mobiele nummer dat op de site stond vermeld is van een franchise verlenende cosmetische kliniek die aan El País heeft laten weten niets met Covidtest te maken te hebben. Volgens gegevens die geregistreerd staan in het Spaanse handelsregister is de doelstelling van Globalcare Biotech “de import, export en nationale en internationale verkoop van medische producten, waaronder coronatests, beademingsapparatuur en overige medische producten voor virale infecties”. Globalcare Biotech werd een maand geleden opgericht.

Zelftesten is niet verstandig

Volgens microbioloog Rafael Cantón, lid van de Spaanse Vereniging voor Infectieziekten en Klinische Microbiologie, is het kopen van een test op het internet niet zonder risico’s. Je hebt geen idee wat je koopt, noch hoe deze tests bewaard zijn. Bovendien weet je niet wat je moet doen als je de test afgenomen hebt. Er is geen arts die het resultaat voor je interpreteert en indien positief, dan wordt de besmetting niet officieel geregistreerd. Stel dat een test positief resultaat geeft op antilichaam IgM, dan moet er altijd nog een tweede test worden uitgevoerd om te bevestigen of de infectie nog actief is. Alleen dan kun je vaststellen of maatregelen als een quarantaine of contactonderzoek nodig zijn.

Dit vind je misschien ook leuk