Een website en een app geven informatie of er kwallen zijn in een bepaald gebied, om welke soort het gaat, hoe gevaarlijk ze zijn en of ze steken.
Kwallenplagen komen steeds vaker voor. Of het nu op een strand in Almeria, in Ceuta, Valencia of in de Mar Menor in Murcia is. De stijging van de watertemperaturen, vooral in het Middellandse Zeegebied, en de afwezigheid van de natuurlijke vijand van de kwallen zorgen ervoor dat deze weekdieren de pret van een duik in de zee kunnen bederven.
Met de MedusaApp kun je, voordat je naar het strand gaat, door realtime-informatie achterhalen of er kwallen zijn. En niet alleen of ze er zijn, maar ook of ze ongevaarlijk zijn of venijnig bijten. Je kunt de app downloaden via de Appstore of GooglePlay.
Verkeerslicht
Groene stippen geven gebieden of stranden aan die vrij zijn van kwallen. Als er een ongekleurde waarschuwing staat, betekent dit dat er in dat gebied kwallen zijn aangetroffen die niet steken. Voor stekende kwallen is een risicoverkeerslicht ingesteld:
Geel – licht stekende kwallen
Oranje – pijnlijk stekende kwal
Rood – zeer pijnlijk stekende kwallen
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de kwallenkaart van de stranden van Spanje te filteren op data. Zo kun je zien in welke gebieden je het meeste risico loopt, waar er vaker kwallen voorkomen en om welke kwallen het gaat. Handig als je kwallen koste wat het kost wilt vermijden tijdens je vakantie. Dit praktische waarschuwingssysteem voor kwallen is gemaakt door de Polytechnische Universiteit van Valencia.
Deze soorten komen het vaakst voor in Spanje
Volgens gegevens van het Instituto de Ciencias del Mar komen deze kwallensoorten het meest voor aan de Spaanse kust:
Portugees oorlogsschip
De gevaarlijkste kwal van allemaal. Hij kan tentakels hebben van wel 20 meter lang, en is te herkennen aan de violette kleur boven het wateroppervlak. Gelukkig komt hij zelden voor op Spaanse stranden of in Spaanse wateren.
De parelkwal of lichtgevende kwal
Een steek van de lichtgevende kwal prikt heel erg. De soort komt veel voor in Spanje. De kwal is bruin als hij jong is en roze als hij volwassen is. Hij kan een diameter van wel 20 centimeter hebben.
Kompaskwal
De kompaskwal is zeldzaam in Spanje. Een steekt van de kompaskwal prikt heel erg en kan pijnlijk zijn. De kwal is geelachtig van kleur met bruine strepen. Hij lijkt op een paraplu.
Kruiskwal
Kan gemeen steken. Het goede nieuws is dat hij zeldzaam is op Spaanse stranden. Hij is doorschijnend, met paarse tentakels.
De kubuskwal of zeewesp
Deze soort komt niet vaak in Spanje. De kubuskwal kan venijnig steken. De kwal is kubusvormig, doorschijnend, blauwachtig of witachtig van kleur en heeft vier lange, goed afgetekende tentakels.
Blauwe kwal
Komt veel voor en prikt. Wordt tot 40 centimeter groot en is blauwachtig wit van kleur.
Reuzenkwal
Een zeldzame kwal aan de Spaanse kust. Hij bijt en s erg groot, tot wel 60 centimeter. Hij is blauwachtig wit van kleur.
Spiegeleikwal
Komt veel voor in Spanje. Er is momenteel sprake van een plaag in de Mar Menor in Murcia.
Toch gebeten?
Word je toch gebeten, houd de plek van de beet dan onder zout water en zand. Azijn op de beet kan ook helpen om het gif minder actief te maken. Spoel de beet niet af met zoet water of alcohol, dat kan juist de verspreiding van het gif versnellen!
Lees ook: AI ingezet voor kwallen en ‘nata’-detectie aan de Costa del Sol