Zorgen over strand dat verdwijnt in El Saler, Valencia

door admin
Zorgen over strand dat verdwijnt in El Saler, Valencia

Volgens technici van het Algemeen Directoraat Kusten is dit echter een normaal proces dat binnen de lijn der verwachtingen valt, zo stellen ze de bewoners gerust. De regeringsdelegatie benadrukt dat de recente zeeopkomst normaal is en niet betekent dat het zand verloren gaat. Er werd een zandwig van 120 meter breed gecreëerd om uiteindelijk 70-75 meter strand terug te winnen, maar de zee neemt naar verwachting tussen 30 en 70 meter terug.

Ondanks de verzekeringen van de overheidsdienst, blijven de bewoners sceptisch en roepen op tot het plaatsen van kunstmatige riffen om de erosie te stabiliseren. Deze optie wordt op dit moment nog niet door de kustautoriteiten overwogen. 

Regeneratieprojecten

Deze regeneratieprojecten zijn deel van een bredere inspanning om de zuidelijke stranden van Valencia te stabiliseren, die naar verwachting de komende 50 jaar stand moeten houden. In hoeverre dat succesvol is, blijft afhankelijk van de hevigheid van toekomstige stormen, die mogelijk worden versterkt door klimaatverandering. Verschillende opties worden overwogen om erosie tegen te gaan, waaronder kunstmatige barrières of riffen. Het gevaar daarvan is weer dat deze de natuurlijke kustdynamiek kunnen verstoren.

Lees ook: Kunstmatig rif gaat biodiversiteit in haven van Barcelona vergroten

Dit vind je misschien ook leuk