Zware overstromingen, reddingsacties en schade door DANA in Spanje

door admin
Zware overstromingen, reddingsacties en schade door DANA in Spanje

Plassen water, omgevallen bomen, afgerukte takken, beknelde voertuigen, overstromingen en reddingsacties, hoewel over het algemeen zonder ernstige gevolgen. Dat zijn enkele van de incidenten veroorzaakt door de hevige en aanhoudende regenval van de afgelopen uren in de Valenciaanse Gemeenschap en in het centrum van het schiereiland. Vrijdag gaat het noodweer door met een speciale incidentie in Madrid.

Verwoestende gevolgen in Molina del Segura

In Molina del Segura bijvoorbeeld, overstroomden straten en spoelden auto’s weg door de stroming die ontstond als gevolg van de hevige regen. Spaanse media melden dat het om bijna 100 liter per vierkante meter ging. Op donderdag registreerde het Staats Meteorologisch Agentschap (Aemet) zeer zware plaatselijke regenval, stortbuien, hagel en bliksemactiviteit, wat resulteerde in een oranje waarschuwing voor regio. De situatie was er bijzonder gecompliceerd en de hulpdienst 112 moest hard werken vanwege de overstroming van meerdere wegen.

Virale video’s

Op sociale netwerken circuleren video’s waarin auto’s vast komen te zitten door hevige regenval, straten die zijn veranderd in ware rivieren en voertuigen die worden meegesleurd door het snel stromende water. Beangstigende beelden op Twitter tonen een vrouw die probeert met een kinderwagen een volledig ondergelopen straat over te steken en de controle verliest. Gelukkig kon een voorbijganger net op tijd haar kind grijpen en wist ze zichzelf in veiligheid te brengen.

In een andere video die viraal is gegaan op Twitter zie je hoe een automobilist een kruising probeert over te steken waarvan de straat is veranderd in een snelstromende rivier. Hij heeft geen kans en zijn auto wordt direct meegesleurd. Blijkbaar is ook hij – ondanks deze niet al te slimme actie – aan een ernstiger lot ontkomen. @_pedroteruel_ filmt de situatie en geeft het volgende commentaar op het moment dat hij de rode BMW naast zich ziet verschijnen. De bestuurder stopt even voor de kruising, maar geeft dan vol gas in een poging de overkant te halen. José, op droge toon, vraagt zich hardop af: “Waar ga je heen?” terwijl de auto in de stroming wordt gevangen en begint de drijven en draaien en vervolgens door de kracht van het water wordt meegesleurd. Terwijl de surrealistische scène plaatsvindt, vervolgt José: “Duidelijk, in zijn achteruit. waar ga je heen? Nou ja, waar ging je heen?”

Ook zware buien in de regio Valencia

De DANA heeft deze week ook zware stormen, hagelbuien en overstromingen veroorzaakt in de Valenciaanse Gemeenschap. In het zuiden van de gemeenschap werden de lessen in meer dan 20 gemeenten opgeschort vanwege de hevige stormen die daar toesloegen. Vandaag wordt verwacht dat de situatie in het noorden bijzonder gecompliceerd zal zijn. Aemet waarschuwt voor plaatselijk zware buien en stormen vroeg in de ochtend, die naar verwachting in de loop van de middag zullen afnemen.

In de provincie Castellón hebben de regens ’s nachts al hun intrede gedaan. Lokale bronnen melden dat er in gebieden zoals Borriol meer dan 67 liter per vierkante meter is gevallen, terwijl Villareal te maken kreeg met 53 liter neerslag.

Gele waarschuwing voor regen in Madrid

Vandaag, vrijdag, staat Madrid op scherp vanwege de regen veroorzaakt door de DANA, die gisteren in de hoofdstad arriveerde. Het Aemet heeft een gele waarschuwing afgegeven voor regen in de hele gemeenschap. Er zijn al enkele incidenten gemeld als gevolg van de aanhoudende regen, waaronder overstromingen in kelders en huizen, en plassen op verschillende wegen. Tijdens de afgelopen nacht heeft het noodnummer 112 maar liefst 66 incidenten met betrekking tot regen behandeld tussen 23.00 en 7 uur. 

Noodweer in Madrid

De regio Madrid ontwaakte op vrijdag met een oranje waarschuwingsniveau in het berggebied, waar 80 liter per vierkante meter, plaatselijk 100 liter, in 12 uur voor vandaag werden verwacht. Voor vrijdag worden verdere stormen met mogelijk hagel verwacht. 

Tot vrijdag 07.30 uur registreerde de regio 44,1 liter in Alto de León, 37,4 liter in Alpedrete, 36,8 liter in Puerto de Navacerrada, 35,2 liter in Colmenar en ongeveer 31 liter per vierkante meter in de gemeenten Valdemorillo en Torrelodones.

Ook waait het in sommige gebieden erg hard, met windstoten tot 109 kilometer per uur in La Pinilla, in de Gemeenschap van Madrid en in de hoofdstad Segovia zijn rukwinden tot 82 kilometer per uur gemeten, terwijl in de haven van Navacerrada (Madrid) de maximale windvlaag 77 kilometer per uur bereikte.

De brandweerlieden voerden in de ochtend 17 interventies uit in verband met de hevige regenval van de afgelopen uren, vooral in de gemeenten El Escorial, San Lorenzo de El Escorial, Collado-Villalba, Galapagar en Alpedrete.

Lees ook: Kust van Catalonië getroffen door intense hagel

Dit vind je misschien ook leuk