Zware regen en storm zorgen voor beknelde auto’s en gesloten scholen in Spanje

door admin
Zware regen en storm zorgen voor beknelde auto’s en gesloten scholen in Spanje

Het coördinatiecentrum in Murcia ontving tot vanochtend alleen al 117 incidenten in verband met zware regenval. Het gaat hierbij vooral om ondergelopen straten en voertuigen die bekneld zijn geraakt en niet verder kunnen. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Vooral de gemeentes Cartagena en Mazarrón luidden op dinsdagochtend de noodklok. Volgens meteorologen is in de eerstgenoemde gemeente tot 7 uur vanochtend meer dan 10 liter regen per vierkante meter gevallen.

Crèches en scholen dicht in ruim veertig gemeentes in Murcia en Valencia

Scholen in meer dan veertig gemeentes, waarvan veertien in Murcia en achtentwintig in Valencia, hebben hun deuren vandaag dicht moeten houden vanwege de regen en afgesloten wegen. Vooral de provincie Alicante meldt zware regenval met pieken van 40 liter per vierkante meter in slechts één uur tijd. Al het onderwijs is in de steden Elche, Orihuela en Torrevieja opgeschort vanwege sterke windstoten en zware regen.

Dit kan Spanje de komende dagen verwachten volgens het Aemet

Door de aanwezigheid van deze DANA, wat een geïsoleerde depressie op hoger niveau inhoudt, voorspelt de Spaanse weerdienst voor de komende dagen niet veel goeds. Behalve dat Spanje wel wat neerslag kon gebruiken, zal het weer de komende dagen op zijn zachtst gezegd ‘extreem’ kunnen worden genoemd.

Op dinsdag voorspelt het Aemet regen en storm voornamelijk in Andalusië en het uiterste oosten van Spanje. Daarom heeft de weerdienst Andalusië, Murcia en Valencia code oranje gegeven vanwege regen en onweer. Voor de regio’s Aragon, Castilië-La Mancha en Catalonië geldt code geel vanwege onweer, zware buien en lokaal hagel.

Op woensdag lijkt het iets rustiger te worden maar voor donderdag waarschuwt het Aemet opnieuw voor storm en regen in een brede strook die van het noordoosten naar het zuiden van Spanje trekt. Richting het weekend zal de regen uitbreiden en op zaterdag en zondag verwacht de Spaanse weerdienst dat het overal in Spanje zal regenen.

Dit vind je misschien ook leuk