Zwart randje aan Internationale vrouwendag in Spanje

door admin
Zwart randje aan Internationale vrouwendag in Spanje

De Dag van de Vrouw werd voor het eerst uitgeroepen op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan honderd mannen en vrouwen uit zeventien landen deelnamen. De aanleiding was de massale staking op 8 maart 1908 in Chicago en New York van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. Sinds 1975 is Internationale Vrouwendag een door de Verenigde Naties erkende feestdag die elk jaar op 8 maart plaatsvindt.

Vrouwen eisen op 8-M gelijkheid ten opzichte van mannen

In veel landen ter wereld, maar ook in Spanje, wordt Internationale vrouwendag vaak fanatiek gevierd met manifestaties in de meeste grote steden. Miljoenen vrouwen, maar ook mannen, gaan dan vaak de straat op om de rechten van vrouwen, hun belangen, hun ontwikkeling in de samenleving en gelijkheid ten aanzien van mannen op te eisen.

Vrouwen maken op deze dag nog meer duidelijk genoeg te hebben van de ongelijkheid die er nog altijd is tussen mannen en vrouwen. Op de werkvloer, op straat en thuis is er nog altijd sprake van agressie, vernedering, seksistisch geweld en gewoonweg een ongelijke behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen.

In bijna alle grotere steden van Spanje zijn er op woensdag manifestaties gepland ter gelegenheid van 8-M, oftewel 8 maart. In Madrid, Barcelona, Tarragona, Girona, Valencia, Alicante, Castellón, Jaén, Granada, Sevilla, Málaga, Algeciras, Jerez zijn al één of meerdere manifestaties en lezingen aangekondigd. 

Zwart randje aan Internationale vrouwendag in Spanje

Hoewel Spanje al jaren Internationale vrouwendag viert, ligt deze dag dit jaar net iets gevoeliger dan anders. Momenteel is er veel te doen rondom de ‘Sólo sí es sí-wetgeving sinds er een maas in de wet is ontdekt waardoor inmiddels zo’n zevenhonderd veroordeelde daders van gendergeweld in aanmerking zijn gekomen voor strafvermindering. Enkele tientallen zijn zelfs vrijgelaten uit de gevangenis. Dit terwijl de wet juist in het leven is geroepen om deze daders harder aan te pakken.

Dit vind je misschien ook leuk