Spanje verlaagde 646 straffen voor zedendelinquenten en liet er 65 vrij

door admin
Spanje verlaagde 646 straffen voor zedendelinquenten en liet er 65 vrij

Deze voorlopige berekening is opgesteld door de CGPJ op basis van de gegevens die zijn verstrekt door de Hoge Raad, de regionale hogere gerechtshoven en de provinciale rechtbanken. De Raad zelf zal dinsdag gedetailleerde gegevens vrijgeven op basis van door de rechtbanken verzamelde informatie.

Juridische bronnen hebben aangegeven dat de verstrekte gegevens overeenkomen met de reeds beoordeelde straffen die strafvermindering hebben ondergaan. Van de lopende beoordeling zullen de gegevens later beschikbaar zijn, aangezien het afhangt van de advocaten van justitie, die sinds 24 januari voor onbepaalde tijd aan het staken zijn.

Daarnaast zullen gegevens worden verstrekt over vonnissen die zijn uitgesproken onder de nieuwe ‘alleen ja is ja’-wet voor misdaden die zijn gepleegd onder de vorige wet en waarvan de straf met terugwerkende kracht wordt bevoordeeld.

De CGPJ kwam in plenaire vergadering overeen om nu bij de Hooggerechtshoven (TSJ) en de provinciale rechtbanken de resoluties te vragen die zijn uitgevaardigd met betrekking tot de toepassing van wat bekend staat als de ‘wet van alleen ja is ja’.

De voorzitters van de TSJ en van de provinciale rechtbanken zijn opgeroepen om alle resoluties die zijn uitgebracht met betrekking tot de organieke wet 10/2022 van 6 september over de alomvattende garantie van seksuele vrijheid naar het Waarnemingscentrum voor Huiselijk en Gendergeweld te sturen.

“Het doel van de petitie is om een ​​gedetailleerde analyse te maken van de incidenten die zich hebben voorgedaan bij de toepassing van de wet en om geverifieerde gegevens op een transparante manier aan te kunnen bieden”, aldus de CGPJ in een verklaring.

Ruim 4.000 zedendelinquenten vast in Spanje

Volgens gegevens van penitentiaire instellingen zaten er in december 2022 4.023 gevangenen in Spaanse gevangenissen voor misdaden tegen de seksuele vrijheid, waaronder sommigen in voorlopige hechtenis, volgens gevangenisbronnen.

Bekijk ook: Spanje wil wet ‘alleen ja is ja’ bij seksuele handelingen weer wijzigen

Dit vind je misschien ook leuk