‘Zwarte golf’ in Spaanse steden eist einde aan fossiele brandstoffen

door admin
'Zwarte golf' in Spaanse steden eist einde aan fossiele brandstoffen

Verschillende organisaties, waaronder Alianza por el Clima en Fridays for Future, organiseerden het protest. Meer dan 40 groepen en platforms hebben hun steun betuigd. De hoofdmanifestatie vond plaats in Madrid en trok volgens overheidsbronnen ongeveer 600 deelnemers.

Andere steden volgen

Naast Madrid gingen mensen ook de straat op in steden zoals Bilbao, Valencia, Málaga, Santa Cruz de Tenerife en Palma de Mallorca. Zij vormden een “zwarte golf” om hun eis voor het beëindigen van fossiele brandstoffen kracht bij te zetten. Voor Spanje moet het gebruik van fossiele brandstoffen voor 2030 met 55% zijn gereduceerd.

Dringende oproep

Volgens de organisatie Fridays for Future moet de decarbonisatie “snel” plaatsvinden, zoals de wetenschap aangeeft. Ze stellen dat huidige klimaatwetgeving tekortschiet en roepen op tot een “rechtvaardige” transitie die niemand achterlaat. Het WWF stelt dat de rijke landen de belangrijkste verantwoordelijken zijn voor de klimaatcrisis die juist armere landen buitenproportioneel treft. 

Tecnische, sociale en wettelijke oplossingen nodig

Organisaties zoals WWF, Oxfam Intermón en Ecologistas en Acción hebben ook hun steun uitgesproken. Ze pleiten voor technische, sociale en wettelijke oplossingen om de klimaatuitdaging aan te gaan. Verder is er een netto reductie nodig van de energieconsumptie en een eerlijke transitie voor iedereen naar een duurzame wereld binnen de grenzen van de planeet. 

Dit vind je misschien ook leuk