Nooit eerder werden zo weinig baby’s geboren in Spanje als in afgelopen halfjaar

door admin
Nooit eerder werden zo weinig baby’s geboren in Spanje als in afgelopen halfjaar

In de maanden daarna was de daling minder groot. Gemiddeld nam het aantal geboorten in de eerste zes maanden af met 5,2 procent vergeleken met het eerste halfjaar van 2020. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 was dit percentage 7,9 procent. Dit blijkt uit gegevens van het Spaans statistiekbureau INE. 

Vermoedelijk gevolg van pandemie

De sterke daling van het aantal geboorten in januari is een gevolg van de daling van het aantal zwangerschappen tijdens de noodtoestand in het voorjaar van 2020, een fenomeen dat door demografen al werd voorspeld. Toch moet de daling volgens hen niet alleen worden toegeschreven aan de pandemie, omdat het geboortecijfer al jarenlang een dalende tendens laat zien. 

In de eerste zes maanden van dit jaar werden in Spanje 160.681 baby’s geboren, dat waren er 8.883 minder dan in het eerste halfjaar van 2020 en 13.821 minder dan in het eerste halfjaar van 2019. Vergeleken met dezelfde periode in 2017 werden dit jaar zelfs 29.348 minder baby’s geboren in Spanje. 

Grootste demografische crisis sinds Burgeroorlog

Ook in 2020 meldde de krant El País al dat de pandemie de grootste demografische crisis in Spanje veroorzaakt sinds de Spaanse Burgeroorlog. Directeur Albert Esteve van het Studiecentrum voor Demografie van de Universiteit van Barcelona geeft aan dat er steeds minder baby’s worden geboren omdat er steeds minder inwoners zijn in de vruchtbare leeftijd in Spanje en dat deze groep inwoners ervoor kiest op steeds latere leeftijd kinderen te krijgen.

De sterkere daling van het geboortecijfer die zich nu voordoet, zal volgens Esteve snel herstellen als de pandemie eenmaal voorbij is. Veel jonge stellen beginnen pas aan kinderen op het moment dat er uitzicht op werk, een eigen woning en een stabiele relatie is. Als na de crisis weer aan deze voorwaarden wordt voldaan, zal ook het aantal geboorten weer toenemen. Zo was de de-escalatie uit juni 2020, toen het er even op leek dat de pandemie onder controle was, terug te zien in de cijfers met een kleine opleving van het aantal geboorten daarna. 

Daling geboortecijfer in vrijwel heel Spanje

Alleen in de regio’s Aragón en Cantabrië steeg het geboortecijfer in het eerste halfjaar van 2021 (+2,37 procent). De grootste daling werd geregistreerd in de regio Castilië en León (-8,94 procent), La Rioja (-7,87 procent) en in Madrid (-7,83 procent). 

In Nederland was in het eerste halfjaar van 2021 juist sprake van een toename van het aantal geboortes. In totaal werden in deze periode 86.200 kinderen geboren. Dat waren er een paar duizend meer dan in de vergelijkbare periode in 2020. Volgens cijfers van het CBS was er vooral in de maanden februari, maart en april sprake van een geboortegolf in Nederland. Over of deze toename in verband kan worden gebracht met de pandemie, kan het CBS nog geen uitspraak doen.

Dit vind je misschien ook leuk